• Skyltarna till leden är en av de saker som Naturskyddsföreningen håller efter. Bo Lewander och Michael Söderström är två av eldsjälarna som jobbar med leden. Foto: Emma Sellbrink
  • När det blir lerigt behövs det spångar på leden. ”Målet är att man ska kunna gå leden i vanliga kängor”, säger Michael Söderström. Foto: Emma Sellbrink
  • Det finns många vackra platser längs leden. Många väljer att fika med vacker sjöutsikt.

Entusiaster håller Tjustleden igång

Med sina 20 mil går Tjustleden genom hela Västerviks kommun. Tack vare ideellt arbete från Naturskyddsföreningen i Tjust hålls leden framkomlig. Men för att kunna fortsätta behöver de nu fler frivilliga som kan titta till en sträcka på leden.

1977 var det fest på Tjustleden, då en hel busslast på 60 personer premiärvandrade den nya leden.

Bo Lewander har varit med från början och är en av eldsjälarna bakom Tjustleden.

– Det tog tio år innan den var helt klar, 1987 invigdes den nordligaste etappen, säger han.

Det krävs dock en hel del ideellt arbete för att hålla leden framkomlig. Naturskyddsföreningen i Tjust har cirka 40 frivilliga som sköter om varsin etapp på cirka fem kilometer av leden, men behöver fler. Arbetet går ut på att se till så att stigen är fri från grenar och så att märkningen och snitsarna sitter kvar.

– Folk är hjärtligt välkomna att vandra på leden, men också att hjälpa till, säger Michael Söderström.

Minst två gånger om året, vår och höst, bör man titta till sin etapp.

– Man tycker att man har gjort sin sträcka fin, och sedan har de gallrat skog så det är grenar överallt rätt vad det är, säger Michael Söderström, ansvarig för Tjustleden i Naturskyddsföreningen i Tjust.

Det krävs en del idéellt arbete för att hålla leden igång.

– Kommunen sänkte vårt anslag , så vi vet inte hur vi ska göra. Anslaget har ju gått åt varje år hittills, säger Michael Söderström.

Pengarna går åt bland annat till färg för att märka ut var leden går, spångar så att man ska ta sig fram även när det är lerigt, och till försäkringar.

– Eftersom någon brände ner ett övernattningsskydd i november har pengarna nästan redan gått åt i år till självrisk och sådant, säger Michael Söderström.

Det är många turister som använder leden, men även många skolor i kommunen.

Leden är uppdelad i nio olika etapper, och är dragen så att man ska passera så mycket omväxlande natur och sevärdheter som möjligt.

– Vid Ankarsrum finns en väldigt populär rundslinga på 14 kilometer, säger Michael Söderström.

– En del tycker att det är synd att man måste gå samma sträcka fram och tillbaka annars, men varje håll är som två skilda upplevelser, säger Bo Lewander.

Drömmen är att någon gång i framtiden göra fler rundslingor på leden.

– Just nu har vi inte resurser för det. Men tittar man på en karta kan man ofta göra sin egen rundled på sträckorna, säger Michael Söderström.