• Hanna Wirengård från Gamleby är lärare på Åbyängskolan med passion för idrott. Foto: Liselotte S Johansson
  • Här är Hanna Wirengård med sin klass 1 på Åbyängskolan.
  • "Barnen är så nyfikna och intresserade i klassen", berättade Hanna Wirengård. Dock önskar hon att skolan kunde ha ett tvålärarsystem för att klara av den stora arbetsbelastningen många lärare har idag.
  • Fotboll för alla i Gamleby har blivit omåttligt populärt för dess deltagare med Hanna Wirengård (röd tröja) som ledare. Foto: Privat
  • Hela familjen: Hanna, Algot, Olof och Patrik Wirengård. Tillsammans älskar de sport. Foto: Privat

Engagerad lärare med intresse för sport

Fotboll för funktionshindrade: "Det här är idrott när den är som bäst."

Hanna Wirengård 32 år, bor och arbetar som lärare på Åbyängsskolan i Gamleby. Det stora intresset för sport har även väckt upp ett engagemang där även de med funktionshinder ska ha möjlighet att få spela fotboll.

Intresset har alltid funnits för idrott och under lång tid var fotbollen viktig.

– Jag började som liten och slutade för nio år sedan, säger Hanna Wirengård. Jag skadade ett knä som inte ville bli riktigt bra. Jag hade kanske kunnat komma tillbaka, men rädslan för att slå upp skadan igen var för stor.

Hon visste tidigt i livet att hon ville bli lärare, och att läsa med två små barn och samtidigt hålla fotbollen aktiv blev lite för mycket.

– Men jag tycker om att träna och i stället för fotboll, så springer jag, tränar i grupp och åker skidor. Det är något jag inte vill riskera att vara utan.

Läraryrket

Första barnet Algot fick Hanna då hon var 20 år och andra barnet Olof vid 22 års ålder, tillsammans med Patrik Wirengård. Därefter började studierna.

– När jag var 23 år började jag att läsa till lärare och vid 26 år började jag att arbeta som det. Det är det bästa jag vet att få undervisa nyfikna barn.

Men det är även tufft inom skolan idag och i yrkesrollen ingår många andra uppgifter än bara undervisning.

– Det är en tuff situation med resurser och tillgångar som vi lärare inte kan styra över själva.

– Hur roligt man än tycker att yrket är, så känner man att man inte räcker till. Man får anpassa sina arbetssätt utifrån den situation som råder.

Tvålärarsystem önskas

Som lärare upplever Hanna att hon och hennes kollegor ibland får vända ut och in på sig själva för att lösa vissa situationer. De fixar det som ska göras, men det är energikrävande.

– Det är ett fantastiskt yrke som ger mycket, och jag uppskattar mina kollegor något enormt. När vi har mycket att göra så är de guld värda. Men det är många sjukskrivningar inom läraryrket idag.

Ett tvålärarsystem skulle kunna innebära att undervisningen skulle fungera smidigare.

– Det är min dröm. Då skulle man ha två lärare i varje klassrum som hjälps åt. Det gör att man bland annat kan arbeta i mindre grupper ibland och att man kan dela på ansvaret. Om någon mer person är insatt i det dagliga arbetet så är det lättare att få ihop dagen om man till exempel är sjuk eller behöver vara ledig. Som det är idag läggs det pusslandet på övriga kollegor.

Fotboll för alla bildades

Hannas man Patrik Wirengård, arbetar som föreningsutvecklare i Tjust IF FF (fotbollsförening), och där upptäcktes ett behov inom sporten.

– Min man kommer på idéer hela tiden, och vi satt och spånade en gång om vad som skulle kunna utveckla föreningen, och kom fram till att fotbollen faktiskt inte är tillgänglig för alla.

Det handlade om att funktionshindrade inte riktigt hade någon plats i föreningen, och det ville de ändra på.

– Det här kände jag mig inspirerad att arbeta med, jag tycker att alla ska kunna vara med.

Så för två år sedan i november 2015 påbörjades "Fotboll för alla" med upptagningsområde från hela kommunen. De startade med tio deltagare från 10 år upp till 60 år med Hanna som ledare.

Längtar efter träningen

– Nu har vi blivit 18 stycken, varav två killar sitter i rullstol. Vi tränar under hösten och vintern och under sommaren försöker vi att spela några matcher mot andra funktionshindrade lag. Det är höjdpunkten för deltagarna som de tycker är jättekul.

Deltagarna längtar till sin träning varje gång, och ser med glädje fram emot den.

– Det här är idrott när den är som bäst. Vi har så mycket roligt under träningen och det är så givande att få vara med och förgylla deras vardag.

– Egentligen är jag en extrem tävlingsmänniska, men här är resultatet något helt annat, där inte vinsten är det viktiga. Det är väldigt lärorikt för mig.

Trivsel ger utveckling

Alla får chans att utvecklas i fotbollsgruppen efter sina egna förutsättningar och alla de arbetar mot olika mål.

– Det är lite liknande som i skolvärlden. Och för att lyckas som individ behöver man trivas i gruppen. Viktigast i skolan är att eleverna vill vara där. Om de vill det har de möjlighet att lära och utvecklas.

– Glädjen och att få skratta är viktigt. Mina egna barn tycker ibland att jag skrattar lite för ofta, och lite för högt, säger Hanna Wirengård och ler.

Hanna Wirengård

Ålder: 32 år

Familj: Maken Patrik och barnen Algot och Olof

Husdjur: Inga, och så hoppas jag det kunde förbli. Det verkar dock som att det kommer flytta in kaniner hos oss till sommaren efter påtryckningar från barnen.

Fritid: Barnens fritidsaktiviteter, egen träning, umgås med familj och vänner.

Firar jul:?Hemma med både min och Patriks familj.

Bästa bok: "You had me at hello" av Mhairi Mcfarlane

Ogillar: Curry och lösa tänder hos barn

Gillar: Lösviktsgodis och Danny Saucedo

Dröm: Att köpa en lägenhet på Mallorca