• Den nötta leksaksbilen har varit en kär leksak. Tillverkningsåret är någon gång under 1940- eller 1950-talen.
  • Det finns till och med en liten fjärrkontroll till bilen.

En vinröd liten bil från 1940-talet

Månadens föremål är denna gång en leksaksbil i vinröd plåt. Vid ratten sitter en liten miniatyrman iförd hatt och i passagerarsätet sitter en liten kvinna klädd i kappa med pälskrage.

Den lilla bilen har ett rutigt baksäte av plast och på instrumentbrädan finns hastighetsmätare och annan instrumentering ditmålad. Dess registreringsskylt är BS 2800. Till bilen finns en liten fjärrkontroll. Anordningen låter bilen åka rakt fram genom att använda den rörelseenergi som skapas när man vevar på kontrollens lila spak, men eftersom fjärrkontrollen saknar styrmekanism kan man inte få bilen att svänga.

Under USA-flagg

Bilen är av märket Arnold Primat, en leksaksbil som var i produktion under 1940- och 1950-talen. På bilens undersida finns en patentmärkning och texten ”Made in US-Zone Germany”.

Även den uppvevbara styrningskontrollen har samma märkning, vilket betyder att bilen tillverkats i den del av Tyskland som hamnade under amerikansk flagg när landet delades upp mellan de segrande staterna USA, Storbritannien, Sovjetunionen och Frankrike vid ockupationen efter andra världskrigets slut.

Omtyckt leksak

Den amerikanska zonen omfattade södra Tyskland och området kring Nuremberg där många leksakstillverkare fanns. Leksaker tillverkade här märktes på detta vis till och med tidigt 1950-tal då ockupationen upphörde.

Den lilla vinröda bilen skänktes till Västerviks Museum av Karl-Erik Liew år 1998. Den har sina skador och skavanker och saknar framhjulen, men bara för att den en gång varit en mycket omtyckt leksak.