• 23 november 2001 är en dag som Omar Ljungberg sent kommer glömma. Foto: Ellinor Harrysson

En vanlig dag på jobbet kantades av tragisk olycka

”Trodde först det var en docka”

Den 23 november 2001 startade som en vanlig arbetsdag för bilbärgaren Omar Ljungberg. Men i efterhand skulle det bli en dag han sent skulle glömma. Han var i färd med att lasta en bil i Ankarsrum, när han hörde ett larm på polisradion.

En röst berättade att en bil hade kört i Långsjön. Omar Ljungberg fick bråttom.

– Jag skyndade mig att lasta upp bilen och åkte dit, berättar han.

När Omar Ljungberg kom till olycksplatsen möttes han av räddningstjänsten. Det fanns ännu inga dykare på plats, och bilen låg för långt ut för att Omar skulle kunna nå den med sin bärgningsbil.

– Jag kunde se bilens lysen under vattenytan, berättar han.

En stund senare anlände räddningsledaren från Västervik. Han föreslog att Omar Ljungberg skulle gå ett varv runt sjön och hålla utkik, utifall att någon av passagerarna hade simmat i land. Omar Ljungberg tog en ficklampa och började gå. Då fick han syn på någonting som låg och flöt på vattenytan: en upp- och nervänd bilbarnstol. I stolen låg en fyra månader gammal bebis.

– Jag trodde först att det var en docka. Den var precis grå. Det är något jag aldrig glömmer, säger han.

Omar Ljungberg ropade på ambulanspersonalen och den lilla flickan fördes till sjukhus. Hon visade först inga livstecken och var kraftigt nedkyld – men överlevde mirakulöst. Flickans mamma och treåriga syster omkom.

– Det var otroligt skönt att hon klarade sig. Jag träffade henne en gång när hon var fem år. Hon var så glad och sprallig, det var härligt att se.