• Stjärnflocka gör att humlor trivs och dessutom ger de fägring i trädgården. Vilken vinst! 
  • Potatis som odlas någon kilometer från butiken, eller kan köpas på plats av bonden. Prima vara! 

En nära njutning

Att göra ett besök i någon annans trädgård, att bli insläppt i familjens gröna rum, är en ynnest.

”Vad nu då?”, tänker säkert några av er, ”ska det vara nåt speciellt med att kliva runt på en gräsmatta och titta på blommor?”

Ja absolut! Att få titta in bakom någons staket och vandra mellan ömt vårdade perenner och frodiga grönsaksrader är som att dela en annan människas tankar, känslor och förhoppningar.

Det är nämligen inte bara ogräsfrön och plantor som gror och växer i en trädgård. Här brukar också finnas en hel del annat som frodas och som visar vem vi egentigen är bakom fasaden.

Så tack till Monica och Håkan Blohm och Curt och Kristin Ludvigsson för att ni lät mig ”kliva runt”!

Det är nu inte bara trädgårdar som vårdas ömt. Läs även om Annelie Petterssons beslut att adoptera. Att få ge kärlek till någon liten person som kanske behöver den extra mycket – och dessutom få så mycket tillbaka.

En annan person som gärna delar med sig av sina erfarenheter och som hoppas att även andra kan få styrka av hans berättelse är Mikael Miettinen. Han är på god väg tillbaka till livet igen - och yrkeslivet – efter en svår sjukdom. Detta tack vare stöttning från andra, men mest av allt en tro på sig själv.

Både styrka och tro kan sannerligen behövas när man ska driva företag med gårdsbutiker, långt från städer och stora vägar. I Loftahammar, där utställningsdagarna för övrigt snart står för dörren, lyckas Anders Gunnarsson och Jan Hartman, var och en på sitt sätt, sälja både kött och fisk. Nära producerat till glädje för både lokalbefolkning och sommarboende.

Nu när köpstarka sommargäster snart lämnar vår kommun är det upp till dig och mig att vårda våra lokala matentreprenörer. Så ömt att de kan skörda året runt.