• Fem duktiga WTK-ungdomar: Fr.v: Carl Halling, Albin Markskog, David Covarrobias- Gillin, David Ferlin och Martin Nilsson. Foto: Mikael Kindman.
  • WTK:s tränartrio. Fr.v: Sebastian Östman, Per Lager och André Nordenberg. Foto: Mikael Kindman.
  • En stor talang. Klubbens bästa tjej på ungdomssidan, Albiona Dobraj. Foto Mikael Kindman.

En av Sveriges äldsta klubbar

Westerviks Tennisklubb firar 120 år vid Ostkustens Pärla

I år fyller Westerviks Tennisklubb 120 år. En aktningsvärd ålder – faktum är att klubben är en av Svergies allra äldsta. Den grundades 1894 och hette då Westerviks Lawntennisklubb. I sommar ska 120-åringen firas i samband med turneringen Ostkustens Pärla.

Första ordförande i klubben var kapten S. Björling, men vi ska här inte grotta ner oss i ”forntida” historia, utan mer titta på den moderna historiken och dagens WTK.

Med modern historik skulle kunna avses byggandet av Stefanhallen 1989 och anställandet av en tränare 1991.

– Jag har trivts jättebra i klubben under alla år, säger Per Lager, tränaren som kom från Stockholmsklubben Näsbypark till Västervik just 1991.

WTK hade fram till dess inte haft någon anställd tränare, så Per Lagers ankomst och byggandet av Stefanhallen, som inte hette så från början, var förstås stora milstolpar och grunden till dagens både större och bredare verksamhet.

Innan hallen byggdes fick tennisentusiasterna försöka klämma in sig på strötider i idrottshallar och utnyttja utebanorna så länge det bara gick på vår- och sommarsäsongen.

Edberg klubbens stolthet

Och utnyttjade grusbanorna så att de nästan nöttes ut, det gjorde Västerviks och klubbens stolthet Stefan Edberg redan från början när han började i tennisskolan på tidigt 1970-tal. Och så gav det ju resultat också, han blev ju sedemera världsetta efter 41 singeltitlar, varav sex Grand Slam, den 13 augusti 1990.

– Idag har vi 450 medlemmar och drygt 200 personer som tränar regelbundet, i allt från tennislekis till vuxengrupper, berättar Lager.

– Tänk vad tiden går, det är ju inte klokt, tänk att jag har varit i 23 år i klubben, säger Lager och himlar med ögonen.

I dag är det inte bara huvudtränaren Per Lager i klubben, han har också hjälp av Sebastian Östman och André Nordenberg. Dessutom har klubben sedan många år tillbaka även anställt en kanslist; Jakob Henning.

Ostkustens Pärla

En av klubbens stora återkommande tävlingar är Ostkustens Pärla, en av Sveriges största och mest populära sommarturningeringar, som genom åren inte bara haft Stefan Edberg i startlistan utan även andra storheter som Birger Andersson, Mats Wilander och Björn Borg. Och förra året Björn Borgs son!

Ostkustens Pärla anordnas i år för 45:e gången i mitten av juli - och det är då 120-åringen ska firas.

– Vi har ännu inte bestämt hur, men det blir storslaget, lovar Per Lager.