• Emil Masth.

Emil har varit på turné med Diggiloo-gänget

”Det är hårt jobb och långa dagar – men kul”

Mat- och smakintresserade Emil Masth har haft ett sommarjobb som är lite utöver det vanliga. Han har varit turnékock i ett litet men välplanerat kök i en lastbil!

När Emil Masth, 19 år, fick frågan om han inte ville hänga med som en av två kockar på Diggiloo-turnén genom Sverige i somras var valet inte svårt. Ett sådant annorlunda jobb tackar man inte nej till.

– Jag förstod att det skulle bli mycket arbete, men samtidigt kul och en bra erfarenhet.

Bra omdömen

I juni tog han studenten från Restaurang- och livsmedelprogrammet vid Västerviks gymnasium.

– Under praktiken har jag varit på Vildmarkshotellet i Kolmården, Södertuna slott i Gnesta och Smugglaren och Fabriken i Västervik.

Även sommarjobben har varit av skiftande karaktär, från korvmoppen i Västervik till restaurangen på Idö. Och nu även turnékock.

– Visar man framfötterna och tar för sig så finns goda chanser till roliga sommarjobb. Bra omdömen från praktik och sommarjobb är guld värda!

– Det gäller att jobba hårt under utbildningen också, det är inga slappa år.

Trångt och säkrat

Årets sommarjobb är nog ändå ett av de mest speciella. Turnélastbilarna har bland annat sex specialbyggda containrar med grill, kiosk och dryck till publiken, samt matplats för personalen. Dessa containrar lyfts ut ur lastbilarna vid varje turnéstopp.

– Köket var kvar i en lastbil. Trångt, men välplanerat. Allt måste vara säkrat så att det inte åker omkring när vi kör.

– Mitt ansvar var personalmaten och att ”kioskerna” var välfyllda. Det är fullt upp hela tiden.

Jobb utomlands hägrar

Det blev långa dagar, från sju på morgonen till efter midnatt. Fyra dagar i sträck som längst.

– Jag var med på 20 spelningar, plus två med Björn Skifs.

Hur är artisterna då?

– Alla är jättetrevliga. Komikern Per Andersson är likadan privat som på scenen och Nanne Grönvall är ännu mindre än man tror.

Var nästa anställning blir vet inte Emil Masth ännu.

– Jobba utomlands, tjäna pengar och resa är det jag vill just nu.