• Med ett kliv ut i vattnet är Erik Skoog redo för att inspektera hur det egentligen ser ut med till exempel en bryggas förankring. Eller om en kätting snart måste bytas. Foto: Lena Dahlberg
  • Erik Skoog och Christian Fridsta är yrkesdykare med erfarenhet från både motorer och dykguidning i Thailand.
  • Erik Skoog har en kamera fastsatt på huvudet för att kunna dokumentera arbetet under vattnet.

Dykföretaget som löser det mesta

Bojar, kättingar och bryggor

Det som för några år sedan började som ett gemensamt intresse hos Christian Fridsta och Erik Skoog har nu utvecklats till en företagsidé. – Vi startade Dykhjälpen Ostkusten för några månader sedan och kan nu hjälpa privatpersoner med allt från tappade ringar till byte av kättingar.

Att dyka och meka med marina prylar har varit en hobby sedan länge hos kompisarna Christian och Erik.

– Som dykare får du ofta frågan om du inte kan inspektera en propeller, undersidan av båten eller om det går att hitta den där nyckelknippan som hamnade i vattnet, berättar Erik Skoog.

– Det som började som en hobbyverksamhet förra året blev så pass efterfrågat så vi bestämde oss för att starta eget, fortsätter Christian Fridsta. Nu kan vi erbjuda dyktjänster till både privatpersoner och företag till rimliga kostnader.

Filmar under vattnet

Båda kan en hel del om motorer och är yrkesdykare. En bra kombination när det gäller att inspektera båtar, propellrar och kättingar och att åtgärda det som behövs.

– Många blir chockade när de ser hur tunn kättingen blivit under vattnet. Du ser oftast bara någon meter ner under ytan, och då ser kättingen oftast okej ut.

– Vi filmar allt och går sedan igenom vad som behöver åtgärdas tillsammans med ägaren. Efter överenskommelse gör vi det som önskas, det kan även handla om enklare renovering av bryggor.

 

”Som båtägare ser du bara toppen av ett isberg. Få vet om hur tunn kätting de har till sin båt.”