• Larry och Lotta Åkervall med hästarna Idunn, Brana och Rutger. Sedan tolv år tillbaka är islandshästar är Lottas stora intresse. Drömmen pm en gård på landet, längre bort än Piperskärr, delar de båda. Foto: Lena Dahlberg
  • Huset, ett Björklidenhus, blev inflyttningsklart i april 2009. Baksidan (bilden) vetter mot norr och ska stensättas så småningom. Den andra sidan har en 80 kvadrat stor altan i söderläge, med utsikt över skog och hästhagar.
  • Den lilla stugan är byggd 1931. Lotta och Larry Åkervall bodde här under tiden det stora huset blev klart. Tanken är att stugan ska renoveras och användas av barn och gäster.
  • Köket är från Ikea och går i lantlig stil med inbyggda vitvaror. Spisen är en Ilve med gasol och stekhäll. Dubbel diskho i porslin och köksö med redskapshylla passar bra in i stilen.
  • Den största delen av undervåningen upptas av kök, matsal och vardagsrum. Allt i ett enda stort rum, men med tydliga rumsindelningar. Här får många plats, dessutom finns den stora altanen precis utanför. Där kan man både ta sig en svängom och njuta av vedeldad badtunna.
  • Den gamla handtryckta tapeten har Larry Åkervall fått av sin pappa. Den blir en fin fondvägg till alla kok- och bakböcker.
  • Tuss och Maja trivs med det fria livet i Lyckhem.

Drömmen om en gård på landet, nära staden

Som så många andra drömde Lotta och Larry Åkervall om en liten gård på landet. De behövde ett större hus och en plats där de kunde ha sina hästar. Där naturens årstidsväxlingar fanns alldeles utanför knuten. De hittade sin lilla gård till slut, knappt fyra kilometer från centrala Västervik. Mitt emot villan de bodde i...

Lyckhem ligger precis i utkanten av Piperskärr och är ett nybyggt hus i gammal stil. Från början låg här bara en liten torpstuga med tillhörande ladugård.

–Vi har bott mitt emot Lyckhem sedan 1989. Då var det bara ett sommarställe och vi tänkte inte att vi faktiskt skulle kunna bygga ett nytt hus till oss där.

– 2001 skaffade vi hästar, som vi hyrde in på Stuverum. Tanken på en egen liten hästgård låg och malde och vi åkte runt en del och tittade på gårdar, men barnen ville inte flytta ut på landet. Så vi blev kvar i våra 90 kvadrat.

Röjde för att bygga

För sju år sedan dök tanken upp att bygga nytt, bara ett stenkast från bostaden. Larry Åkervall frågade om han fick köpa Lyckhem. Det blev ett nej då, men ett år senare fick familjen möjlighet att köpa det lilla torpet med tillhörande ladugård.

– Det första vi gjorde var att bygga om ladugården till ett stall. En grundlig renovering var helt nödvändig – vi fick börja med att gräva ur jordgolvet...

– Innan vi kunde börja med något annat var vi tvungna att röja på tomten, tillägger Lotta Åkervall. Den var helt igenvuxen med gräs, höga häckar och vanskötta träd.

Passande stil

Villan de bodde i såldes 2008 och familjen flyttade tillfälligt in i torpet under tiden det nya huset byggdes.

– Vi började bygga i november 2008 och egentligen var det meningen att vi skulle bo i en lägenhet i stan under tiden huset blev klart. Men vi trivdes inte utan renoverade torpet hjälpligt så att det gick att bo där istället.

I april 2009 kunde familjen flytta in i den nya bostaden.

– Vi valde ett 1,5 plans hus med lite gammaldags stil, och försöker hålla inredningen åt det lantliga hållet. Tycker helt enkelt att det passar bäst i den här miljön.

Drömmen finns kvar

Övervåningen var inte nyckelfärdig och är ett ständigt pågående projekt, enligt Larry Åkervall. Just nu finns där två sovrum, kontor och tv-rum samt ett rum som så småningom ska byggas om till badrum med bastu.

– Det finns också flera uteprojekt. Den 80 kvadrat stora altanen med söderläge och vedeldad badtunna ska snyggas till och på framsidans uteplats ska vi lägga stenar.

– Vi flyttade från en villa på 90 kvadrat för att vi ville ha mer utrymme. Det har vi verkligen nu. Men drömmen om det riktiga landet finns fortfarande kvar.

 

Här bor

Larry Åkervall: driver Kylteknik Service och Tjust Trailer. Intresserad av biljard och sjöliv

Lotta Åkervall: jobbar på Hessleby behandlingshem i Mariannelund. Intresserad av hästar och ordförande i Garpur, en islandshästklubb

Djur: katterna Tuss och Maja, islandshästarna Idun och Brana, minishettisen Rutger

Om gården: 1,6 hektar bete och tomt, torpstugan är byggd 1931

Huset: ett Björklidenhus på 170 kvadrat, byggt 2009