• Anders Leidzén håller upp en väska som är hans favorit i butiken. Foto: Maria Strand
  • En Havsörn från 1902.
  • Glas säljs det mycket av.
  • Plåtburkar är alltid populära.

Det var bättre förr

Intresset för heminredning har nog aldrig varit så stort som det är idag. Att blanda äldre inslag med det moderna har blivit ett sätt att göra sitt hem speciellt.

Anders Nytt & Antikt i Västervik är en butik där man kan hitta många spännande saker. Där finns det allt från glas, kuriosa, smycken, porslin till möbler.

– Jag brukar säga att man behöver gå ett varv åt höger och ett varv åt vänster, säger Anders Leidzén som är butiksägare. Det finns mycket att titta på och man kan säkert hitta ett föremål som man inte har sett tidigare. Man bytte till en större lokal i mitten av maj förra året. Både för kundernas skull och att man ville få en bättre arbetsmiljö. Nu har man dessutom plats för möbler i större utsträckning. Hemsidan är under uppbyggnad och där kommer man så småningom lägga ut aktuella föremål som kommer in i butiken med både bilder och pris.

Storsäljare

Man jobbar med allt som finns i hemmet och man säljer mycket blandade saker. På Anders Nytt & Antikt märker man inte av några direkta trender. Det man alltid säljer mycket av är glas och kuriosa. Möbler har ökat i försäljning tack vare nya lokalen. Kristallkronor har alltid varit en storsäljare.

– Det mest udda stället där jag har sett en kristallkrona på var på en toalett, säger Anders Leidzén. Både oljelampor och mässingsljusstakar är populära för de kan man både använda och ha som prydnad. Plåtburkar har många användningsområden och även om de oftast står lite längre på hyllan än innan så är det fortfarande stor efterfrågan. Så om man ser något man tycker om ska man inte vänta för länge. Risken är stor att det är någon annan som hinner före.

Annorlunda föremål

Tidigare har man köpt mycket saker på auktion men nu köper man nästan bara privat. Man hämtar dödsbon och gör hembesök. Ibland händer det att en kund kommer in i butiken och vill sälja något. Ett mycket speciellt föremål som man införskaffat genom ett hembesök är en uppstoppad Havsörn. Den är från 1902 och är i mycket bra skick för sin ålder.

– Den skulle jag kunna tänka mig ha hemma, säger Anders Leidzén. Det har bara hänt två gånger att han har tagit hem något från butiken. Står ett föremål längre än sex månader är det tillåtet att ta hem det. Den roligaste affären han gjort var en ogrässpruta i mässing han sålde. Den skulle vara med i en filminspelning.

Charmigt

Begagnat marknaden på grejor har ökat. Det en helt annan kvalité på äldre saker och chansen att hitta ett speciellt föremål är större än att gå in i en modernare inredningsbutik. Man har också en loppis verksamhet sedan cirka åtta år tillbaka. Butiken växer sakta men säkert. Självklart går intresset upp och ner men spänningen att aldrig riktigt veta vad man kommer få se från dag till dag gör att man kommer fortsätta med det här länge till. Sen har gamla föremål en viss charm.

– Det ska synas att det är använt, säger Anders Leidzén.