• André Karlsson vid den stora köksön som är en viktig del i den öppna planlösningen på nedervåningen. Foto: Liselotte S Johansson
  • Vid Råberget utanför Gamleby ligger det nybyggda huset som det unga paret André Karlsson och sambon Martina Bäckman byggt.
  • Här kan gäster slå sig ned vart som helst och ändå kunna kommunicera med varandra. Glasdörrarna kommer till sommaren öppnas upp för en kommande altan som ska byggas utanför.
  • Hela bottenvåningen har fått en öppen planlösning med köksdel, soffdel, matbordsdel, läshörna (bakom kameran) samt hall och toalett.
  • Braskaminen står i centrum av bottenvåningen i anslutning till den italienska spiraltrappan.
  • På köksön valde man att montera en bänkfläkt i stället för att sätta in en takfläkt. Den förs upp och ned vid behov.
  • Köksbordet har även det eget ljusinsläpp. Stilen är modern och plats för många.
  • I anslutning till sovrummet på övervåningen finns en öppen garderob med olika hyllplan och lättillgängliga kläder.
  • Hallen på övervåningen har fått ett takfönster och en funktion av ett allrum i anknytning till tre sovrum och en toalett.
  • Bottenplanets toalett har en avskalad modern stil.

Det unga paret byggde ett nytt hus

På en avstyckad tomt vid Råberget utanför Gamleby fann André Karlsson och Martina Bäckman sin plats att slå sig ned på tillsammans, och bestämde sig för att här skulle de bygga ett hus.

Tidigare har de hyrt bostäder i både Vimmerby och Gamleby, men valet föll till slut på hemmaplan.

– Jag är uppvuxen i Råberget och min mamma bor fortfarande kvar i området, säger André Karlsson. Hon styckade av en tomt från sin mark, och där har vi byggt. När jag var liten körde jag motorcross på den här marken.

Då paret bodde i Vimmerby hyrde de ett nybyggt hus, och har länge pratat om att bygga något eget.

– Efter mycket velande bestämde vi oss.

Det blev Hjältevadshus som ritade och levererade huset åt dem.

– Man har mycket tankar innan man väljer hus. De kom och byggde ihop hela bottenplanet, och skalet till övervåningen. Sedan har vi designat och fixat det övre planet själva.

Modernt på landet

Förra våren började byggnationen och nu står där ett vitt hus färdigt förutom en entré och altan som ska fixas. Huset är byggt på både ett traditionellt och modernt sätt.

– Grundidén var att huset skulle vara nytänkande och modernt, men ändå att det skulle passa in här ute på landet.

– När man anlitar ett företag att bygga, så får man också en katalog att välja olika tillval om man inte vill ha deras grundutbud.

Genom det valde de att bygga om köksön, att sätta in en spiraltrappa tillverkad i Italien, tillsätta en braskamin och sätta in ett vikbart skjutparti med glasdörrar. Till det kom även val av golv och tapeter.

Hur kändes det att lämna över till någon annan att bygga ert hus?

– Jag tyckte det var lite jobbigt, men samtidigt får man ju lita på dem som ska göra det. Men jag ville gärna vara med och kontrollera olika saker.

Har själva byggprocessen gått bra?

– Det går ju aldrig smärtfritt att bygga hus, och det är mycket man måste sätta sig in i som man inte har kunskap om själv.

Det krångligaste var bygglovet.

– Man tänker inte på det eller tror det, men att få bygglov på landet är en stor process. Den är annorlunda än i stan. Till exempel ska man ju dra eget avlopp och vatten. Man får inte bygga på någon mark som kan användas till jordbruksmark, och vi fick inte bygga för nära bäcken som rinner här i närheten.

– Det är mer komplicerat, men ändå är det ju här jag vill bo.

Huset har en frånluftsvärmepump som uppvärmning.

– De är lättare att installera i nya hus då det kräver många ventiler. Luften åker ut och in med det här systemet och värms upp varje gång luften tas in i huset igen.

Planlösning och inredning

På bottenplanet har en öppen planlösning valts för att öka gemytligheten.

– Vi ville ha köket i fokus och kontakt med både köksbord och soffgrupp. Vi gillar att laga mat och umgås med vänner där vi kan prata med alla.

På bottenplanet är köket även i kontakt med en yta som ska inredas till ett bibliotek och läshörna, ett badrum och hallen. Svårast var att välja vilka färger de ville ha i sitt hem.

– Det är ju sjukt svårt med färgsättning. Nu är det genomgående olika gråa toner, vitt och svart inomhus. Vi gillar också abstrakt konst mot ljusa väggar.

På övervåningen finns ett allrum med ett takfönster och soffgrupp, samt tre sovrum och badrum.

– Här uppe har vi radiatorer och där nere golvvärme.

Det moderna genomspeglas även i tekniken.

– Jag har jobbat mycket med att få appstyrda funktioner i huset, så som belysning, värme, lås och ljudsystem. Det är jättebra, säger André Karlsson.