• Förra årets advents- och godisbak. Knäck, dekorerade köpta pepparkakor, cachewbollar, mjuk pepparkaka och kanelsnitt. Foto: Liselotte S Johansson

Det söta under julen

Ju äldre man blir i livet, så tycker jag att det här med traditioner ändrar sig. Advent och jul kan innebära en månad full av traditioner, av saker som man vill göra, bjuda på, ge, och kanske uppleva. Framför allt då barnen är små. Nu för tiden känner jag en större ödmjukhet inför alla de som inte har någon att utföra pepparkaksmyset med eller att fira jul med, och känner mer tacksamhet för det jag har.

När det stora adventmyset sätter in i början av december brukar jag börja fundera över gåvor och presenter, och speciellt de hemmagjorda. Förra året slog jag till med kola i långa rader, slog in dem i papper och la dem i en julglasburk som jag inhandlat.

Något som jag gör inför varje jul också, är fikonmarmelad. Det är fantastiskt gott till några goda ostar och brukar vara väldigt uppskattat för de som gillar ost. Den marmeladen brukar jag spetsa med lite olika kryddor, så som citron, vanilj, kanel, kardemumma eller vad jag känner för i stunden.

Visst kan det bli lite väl många sötsaker under julmånaden? Så där mycket så att ångesten sedan kommer krypande efter nyåret. Hur många känner inte igen sig i. "Jag ska bara fira nyår först, sedan ska jag...". Börja träna? Äta sundare?

Jo, jag är också skyldig! Fast, jag har ändå blivit väldigt mycket bättre med godiset. Jag har lite svårt för om det blir för mycket, kroppen säger liksom ifrån, och jag undviker det helst hela året. Men till min stora glädje så finns det ju så många recept idag där man kan göra nyttigt godis nu för tiden. Mitt stora bidrag till det söta under advent och jul är chashewbollar med fikon, russin och kakao, med mera i. Så himla goda, och med dem saknar jag inget.