• Frauke och Henryk Frenzel trivs bra med skärgården i Tjust. Så bra att de köpte hus i Loftahammar. Nu tillbringar de all ledighet i Västerviks kommun med omnejd. Foto: Lena Dahlberg
  • Frauke och Henryk Frenzel under en kajakpaddling vid Hasselö och Sladö.
  • Henryk och Frauke Frenzel har endast några hundra meter ner till havet.

De väljer Sverige - och Tjust

"Paddla i skärgården är perfekt avkoppling"

Det är många tyska turister i Västerviks kommun under sommaren. Många av dem återkommer år efter år, och en del av dem köper hus för att ha en fast punkt att utgå från.

Ett av alla par som förälskat sig i Tjust skärgård är Frauke och Henryk Frenzel från södra Tyskland.

Paret Frenzel har rest i Norden varje år de senaste 20 åren. Ibland har de kört bil, ibland cyklat. Sverige har blivit favoritlandet.

– Vi var här första gången 1992. För några år sedan började vi fundera på att köpa hus, ett rött tvåplanshus med vita knutar och veranda.

– Vi letade i södra Sverige, på väst- och östkusten. Vi tycker om att paddla och fjällvandra, men det fick ta max en dag från färjan till huset. Därför var norra Sverige inte aktuellt.

Blev inte rött

Förutom färg och avstånd fanns det fler ”måste-saker” på drömhuslistan.

– Vi ville ha cykelavstånd till en mataffär, lättskött naturtomt, nära till havet och så ville vi ha grannar. Vi ville inte bo mitt inne i skogen utan ha möjlighet att träna svenska och prata med någon ibland.

Efter att ha tittat på ett tiotal hus köpte de hus i Loftahammar för snart två år sedan.

– Det är byggt 1968, dessutom tillbyggt under senare år. Huset uppfyller alla önskningar, men är inte rött och vitt och har inte två plan. Det är helt okej ändå!

Läser svenska

Frauke och Henryk Frenzel tillbringar de flesta av sina lediga dagar i huset vid havet, året runt. Paddling är ett stort intresse. I Tyskland paddlar de på Donau, men havet är förstås en annorlunda upplevelse.

– Havet ger så många möjligheter! Det blir ett helt annat sätt att paddla.

– Vi gör även dagsutflykter till intressanta platser och åker längdskidor på vintern.

För sju år sedan började de läsa svenska på en folkhögskola i Tyskland.

– Vi vill lära känna samhället och deltar i olika aktiviteter. Då är det roligt att förstå svenska, och att prata svenska istället för engelska ger så mycket mer tillbaka.