• Johan Andersson är verkstadschef på Rolf´s Däckservice i Gamleby. Foto: Lena Dahlberg
  • Sven-Gunnar Lönn och Rolf Gustavsson i ett av förråden där bland annat lastbilsdäck förvaras.

Dags att se över behovet av vinterdäck

En del av oss byter till vinterdäck samma datum varje höst vare sig det behövs eller inte. Medan andra väntar in i det längsta och håller tummarna för att verkstaden har tid den dag frosten kommer. – Det är alltid en hektisk period månadsskiftet oktober, november, säger Johan Andersson, verkstadschef på Rolf´s Däckservice i Gamleby.

Än så länge har den riktiga ruschen inte kommit igång, men så har också oktober varit tämligen mild i år. Men när frosthalkan kommer går telefonerna varma hos däckverkstäderna.

– Vi försöker ta hand om alla kunder och jobbar även kvällar med att byta däck. Att hoppas på lite mer framförhållning brukar inte hjälpa. Det ska vara så här helt enkelt!

Utryckning med service

Rolf´s Däckservice startades av Rolf Gustavsson 1983 när han köpte Svennefalks bilservice. 1987 byggde han en ny verkstad vid värmeverket med plats för lastbilar, traktorer och personbilar. 2010 tog sonen Urban Gustavsson över.

– Läget vid E22:an är bra, det är många lastbilar som hittar till oss. När lantbruken behöver vår hjälp med däckreparationer på traktorer och andra maskiner åker vi ofta ut med servicebilen. Eller till någon väg där en lastbil eller personbil står med trasigt däck.

Alla sorters däck

I det stora lagret ryms ungefär 500 förvaringar av kunddäck. Dessutom finns en hel del nya däck.

– Lastbils- och personbilsdäck har vi ofta på hyllan, men även en hel del traktordäck.

Rolf´s Däckservice gör alla sorters däckreparationer, från skottkärror till lastbilar och jordbruksmaskiner.

– Många gånger gäller det att göra ett snabbt jobb. En lastbil eller traktor kan inte stå stilla för länge.