• Patric Törnlöf på Beijer Byggmaterial i Västervik säljer mest av de klassiska betongtakpannorna. Foto: Emma Sellbrink

Dags att se om sitt tak

”Att byta tak behöver inte vara så dyrt som man tror”

Vårtider är lika med renoveringstider. Och en av de viktigaste sakerna för att ditt hus ska må bra är att se över taket. – Den händiga kan byta tak själv, det handlar mest om att man ska kunna och våga gå upp på taket, säger Patric Törnlöf, butikschef på Beijer Byggmaterial i Västervik.

Ett tätt tak är en förutsättning för att ett hus ska hålla länge.

– Taket är en av de viktigaste sakerna att titta på när man köper hus. De flesta som byter tak nu har hus som är byggda på 1960- eller 70-talet, säger Patric Törnlöf.

Bra att kolla vinden

Om taket läcker in så är det lätt att vinden får fuktskador.

– Dessutom tar det ofta ett tag innan man upptäcker det, så det kan hinna bli stor förödelse. Det kan vara en bra idé att gå upp på vinden och titta då och då, säger Patric Törnlöf.

Och att byta tak behöver inte vara så dyrt som många tror, beroende på storlek på taket kostar materialet från 20 000-30 000 kronor, enligt Patric Törnlöf. Sedan tillkommer kostnaden för arbetet om man tar in hantverkare som gör det.

Betongpannor säljer bäst

Det som Beijer Byggmaterial säljer mest av är de klassiska betongpannorna. De är billigare än lertegelpannor och håller nästan lika länge. En del väljer lertegelpannorna, ofta de som har ett äldre eller k-märkt hus.

– Det kommer ju många nya specialprodukter, men till 90 procent säljer folk svarta eller lertegelröda betongpannor, det som de redan har på huset, säger Patric Törnlöf.

Även plåttak säljs en del av, men inte så mycket.

– Men på en del nya, lite moderna villor som byggs nya idag så använder man takplåt, säger Patric Törnlöf.

Ta bort mossan

Även om man inte har tänkt byta tak kan det vara läge att kolla till det då och då. Beroende på hur huset står och om man har träd och liknande i närheten så kan man få mycket alger och mossa på taket. Det leder i sin tur till att takpannan utsätts för konstant fukt.

– Vi har dessutom fått en fuktigare miljö de senaste 20 åren.

Att tvätta både hus och tak då och då kan vara en bra idé.

– Då håller allt längre. Men använd inte högtryckstvätt, utan en mjuk svamp, säger Patric Törnlöf.

Har man mossa och alger finns det också speciella medel som man kan spruta på, som tar bort beläggningarna på sikt.

– Man borstar bort stora klumpar av mossan med en hård borste och sprutar på medlet, och så regnar det bort sedan. Det gör också att alger och mossa inte fastnar lika lätt sedan.

Den milda vintern gör att takrenoveringarna har kommit igång ovanligt tidigt i år.

– Vill man ha hantverkare som gör det så är det bra att vara ute i god tid nu, de brukar få mycket att göra så fort solen börjar skina, säger Patric Törnlöf.