• Omar och Mohammed Eljardali vid en del av det imponerande däckhotellet. Foto: Sven-Olof Nilsson

Dags att kontrollera vinterdäcken

Har du inte sett över vinterdäcken ännu är det hög tid att kontrollera dem nu. Den 1 oktober blev det tillåtet att använda dubbdäck och från 1 december är det lag på vinterdäck om det är vinterväglag.

Det räcker att det är frost på vägbanan för att den ska räknas som vinterväglag. På Transportstyrelsens hemsida kan man läsa att vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Vid tvist är det polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Vinterdäcken kan vara dubbade eller dubbfria, men de ska vara särskilt framtagna för vinterkörning och märkta med M och S. Mönsterdjupet för personbilar måste vara minst tre millimeter.

Ingen rusch ännu

ME Bil & Däck i Västervik startade sitt företag år 2008. Förutom reparationer och rekond så är givetvis byte av däck en stor del av verksamheten. Men ännu har de inte märkt av någon rusch vad gäller däckbyte.

– Än så länge är det lugnt, säger Mohammed Eljardali, som tillsammans med Omar Eljardali är ägare till företaget.

– Men så fort den första snön fallit, vill de flesta byta däck fortast möjligt, fortsätter Mohammed. Vi är sex personer som jobbar här i vanliga fall, men när den stora ruschen sätter in, behöver vi dubblera antalet anställda för att hinna med.

På frågan om det går att använda vinterdäck året om säger Mohammed att han absolut inte rekommenderar det.

– Bromssträckan ökar och dessutom avleder vinterdäcken vatten sämre vid eventuell vattenplaning.

– Det är viktigt med bra däck, men de utför inga mirakel. Det är personen bakom ratten som trots allt måste anpassa hastigheten vid framförandet av sitt fordon.

Däckhotell

Bilägare får gärna se över sina däck redan nu och inte väntar till sista veckan. Tycker man att det är jobbigt att hålla ordning på sina däck, så har såväl ME Bil & Däck och andra däckfirmor i kommunen, däckhotell. Där rengörs, märks, servas och lagras däcken på rätt sätt. De kontrolleras sedan igen inför skifte.

– Det är fler och fler som upptäcker det bekväma med däckhotell. Det växer hela tiden och för närvarande har vi cirka 1 100 kunder som förvarar sina däck hos oss, säger Mohammed Eljardali och Omar Eljardali.