• Helena Sallermo driver både catering och lanthandel i Blackstad tillsammans med sin man Tomas.
  • Sill med rödlök, kryddpeppar och lagerblad blir en god påsksill.

Dags att förbereda påskmaten

En av våra stora mathögtider närmar sig. Kanske finns det både sill och gravad lax på ditt påskbord i vår?

Helena Sallermo, Tant Gul i Blackstad, är i full gång med förberedelserna inför några tidiga påskbufféer.

- Om du vill lägga in egen sill och grava laxen själv kan du börja med det snart. Det är roligt och lättare än man tror.

Tant Gul catering startade 2002 och lanthandeln togs över för tre år sedan. Helena Sallermo tycker att hon och hennes man Tomas hittat en bra balans mellan olika cateringuppdrag.

- Större festligheter blandas med mindre tillställningar, mest i Västervik och Vimmerby kommuner.

- Jag gör det mesta, från smörgåstårtor till bröllopsmiddagar.

Inlagd sill, grundrecept

Helena gör enligt det klassiska 1-2-3-receptet. Först ska sillfiléerna vattnas ur. Gör du bara till familjen så räcker det att sillen ligger i vatten över natten. Blanda sedan 1 del 12 % ättiksprit, 2 delar socker och 3 delar vatten. Koka upp så att sockret löser sig och låt svalna.

- Lägg fint skurna sillbitar i den kalla lagen. Den ska täcka ordentligt.

Av dessa sillbitar gör sedan Helena flera olika sorters sill, till exempel klar sill med rödlök, lagerblad och kryddpeppar. Örtsill med hemgjord majonnäs, dragon, basilika och persilja. Romsill med majonnäs, romkorn samt ibland någon alkohol.

Hemgjord majonnäs

Börja med att lägga kryddorna i vinägern: 0,5 tsk salt och 0,5 krm vitpeppar lägges i 2 msk vitvinsvinäger. Blanda i 2 äggulor med elvisp. Cirka 0,5 liter matolja hälls i mycket långsamt. Droppa i lite vatten för rätt konsistens.

Gravad lax

Laxen måste varit frusen minst ett par dygn på grund av bakterierisken, informerar Helena.

När Helena gravar lax gör hon på hela laxsidor, men är det bara för en familj är det bäst att först filéa det antal skivor som behövs, sedan grava.

Blanda cirka 2 dl salt, 3 dl socker, dill och grovmalen vitpeppar. Strö över laxskivorna. Låt ligga cirka ett dygn. Häll bort vätskan. Garnera med färsk dill och citron.

Recepten kommer från Helena Sallermo, Tant Gul