• Costas Sarigianidis har sålt Monte Christo i Gamleby. Efter den stroke han fick i mars 2013 gick det inte längre att driva restaurangverksamhet. Foto: Lena Dahlberg 
  • Jouni Besheri har tagit över restaurang Monte Christo. 

Costas drabbades av stroke

Blev tvungen att sälja restaurang

Att livet inte alltid tuffar på i den fart vi tänkt oss får vi ständiga exempel på. För Costas Sarigianidis förändrades allt en måndagsmorgon i mars.

Costas Sarigianidis har drivit restaurang Monte Christo i Gamleby i mer än 15 år. Han har varit van att jobba jämt. Sju dagar i veckan, från morgon till kväll och bara korta semestrar.

– Jag har aldrig varit sjukskriven, aldrig pappaledig. Är helt enkelt inte van att inte gå till jobbet. Det är verkligen en konstig situation och det känns jättejobbigt att inte ha något mål med dagen längre.

Tydliga symtom

– Jag glömmer aldrig den där morgonen i början av mars. Den fjärde mars i år. Jag satt i köket och pratade med min fru när hon märker att jag börjar sluddra. Inte kunde jag stå ordentligt heller och högra armen fungerade inte som den skulle.

Ambulansen kommer och Costas var på sjukhuset efter 13 minuter.

– Jag blev inlagd i två månader. Till att börja med satt jag i rullstol, nu räcker det med kryckor, men det är armen som är sämst. Yrsel och svårt att komma ihåg är andra problem.

Vill tillbaka

Verksamheten har sålts till Jouni Besheri och Costas Sarigianidis vet inte riktigt hur det blir med honom själv i framtiden.

– Läkarna säger att det är väldigt olika från person till person hur pass återställd man blir. Träning är viktigt, och att sätta igång med den så fort det bara går.

– Jag hoppas såklart att jag kan komma tillbaka till restaurangbranschen, på något sätt. Mest saknar jag mina kunder och stamgäster.