• I rollen som kartläsare har Cindy Brüggemann ett stort ansvar för att teamet får en bra placering. ”Men roligast är att köra”, säger den 24-åriga motorfantasten. Foto: privat
  • Cindy Brüggemann började som kartläsare när hon var 15 år. Sedan dess har hon kört många rallytävlingar. Just nu deltar hon i SM, men som kartläsare.

Cindy siktar på en pallplats i rally-SM

Redan som liten var hon tokig i att sitta i bilen. Det gick knappt att få henne därifrån. 15 år gammal började Cindy Brüggemann som kartläsare till pappa Mats Lundholm och på hennes 16-årsdag stod det en rallybil hemma på gårdsplanen. Efter det har hon framgångsrikt rattat rallybilar under flera år.

Under åren 2006 till 2010 befann sig Cindy Brüggemann ofta på tävlingsbanorna. Hon har bland annat vunnit tjej-RM två gånger och kommit trea i en deltävling i junior-SM, där både tjejer och killar deltog.

- Efter 34 tävlingar 2010 behövde jag en paus. Nu har jag börjat igen, men som kartläsare till Jari Saarinen, som är bland de fem bästa i Sverige. Vi tävlar i den största klassen som är trimmad 4wd och åker i Carlos Sainz gamla WRC-bil. Vi har kört två av sex deltävlingar i SM. Självklart siktar vi på pallen.

Vilja och uppmuntran

Vad krävs då för att bli en bra rallyförare? Sponsorer, eftersom det är en dyr sysselsättning, och träning, träning och åter träning, enligt Cindy.

-Det krävs även en stark vilja och drivkraft. Annars kommer du ingenstans. Sedan är det viktigt med uppmuntran hemifrån. Det kvittar om du är tjej eller kille, det har med uppfostran att göra. Du behöver också kunskap om din bil, så ett visst teknikintresse krävs.

En ny Tina

Nu sitter hon med som kartläsare i SM. En nog så viktig roll där Cindy har ansvaret för teamet.

- Köra är roligast, men kartläsaren är otroligt viktig. Min roll är att läsa noter, hålla ihop teamet samt peppa föraren, hjälpa honom att köra så snabbt som möjligt och se till att han håller koncentrationen på topp.

- Sedan gäller det att inte ha anlag för att bli åksjuk. Jag blev det i början, men det finns ju tabletter som tur är.

Är du kanske vår nya Tina Thörner?

- Det vet jag inte, skrattar Cindy, men blir jag tillfrågad att delta i större tävlingar skulle jag inte tacka nej.

Lena Dahlberg

Ev citat:

”När det gäller att köra rally kvittar det om du är tjej eller kille – det avgörande är uppfostran och viljan”

Cindy Brüggemann, 24

Familj: sambo med Christian Larsson, Gamleby Däck & Motorcentrum AB

Jobb: ICA Supermarket i Gamleby

Intressen: rally, sång och styling

Aktuell: kartläsare till Jari Saarinen under SM i rally