• Christer Ählman säljer bland annat cyklar med tillbehör i sin butik i Gamleby. Något som efterfrågas allt mer. ”Många av mina kunder cyklar även under vintern, men då är dubbdäck ett måste”. Foto: Lena Dahlberg
  • Moderna cyklar har LED-lampor. Belysning och reflexväst är viktigt för att synas bra den mörka årstiden.

Christer är tredje generationen cykelhandlare

Det finns de som växer upp på sina föräldrars arbetsplats, som bokstavligen föds in i ett yrke. Christer Ählman, Gustavsson Cykel & Sport i Gamleby, är en av dem.

Mycket har förändrats sedan den dag Ivar Gustavsson, Christer Ählmans farfar, startade cykelaffär 1948 i Gamleby. Butiken har flyttat ett par gånger och växt både till yta och sortiment. Här finns numera, förutom en mängd olika cyklar med tillbehör, även gräsklippare, motorsågar, fyrhjulingar, mopeder, motorcyklar och snöslungor. Dessutom det mesta som en sportfiskare behöver.

Cyklar överallt

På den tiden låg företaget på Odensvivägen med butik i gatuplan och bostad på övervåningen.

– Pappa Lars tog över 1968 och vi flyttade till Storgatan. Även vi hade både verkstad, butik och bostad i samma hus. Jag kommer ihåg att det var väldigt trångt och att det var cyklar överallt, säger Christer Ählman.

– Farfar hade även tv-apparater, mopeder och motorcyklar till försäljning. Pappa slutade med tv, men började istället med skidor och skridskor. Som ett bra komplement när vintern kom.

Efterfrågan ökar

För 16 år sedan flyttade företaget till nuvarande lokal, mitt emot Gamleby centrum. 2010 byggde Christer Ählman ut för att få en bättre entré, större butik och verkstad.

– Läget blev betydligt bättre och omsättningen ökade rejält tack vare flytten.

Efterfrågan på cyklar går i vågor, enligt Ählman, men på senare år har behovet ökat.

– Jag tror det hänger samman med att folk vill röra på sig mer, spara bensin och försöka klara sig med en bil per familj.

– Cykeln har framtiden för sig helt enkelt.

 

Citat:

”Det känns som att cykeln har framtiden för sig. Kvalitén har blivit bättre, men priset har inte ökat.”