• Caroline Strömbom klär sig helst i retroklänningar. Hon säger att de oftast är svensktillverkade och av bra kvalitet. Hon har mellan 70 och 100 som används regelbundet - både i jobbet som lärare och till bröllop. Foto: Lena Dahlberg
  • Det kombinerade vardags- och sovrummet är inrett med möbler och prylar från olika second hand- och loppisbutiker. Tavelsamlingen speglar Caroline Strömboms intresse för äldre tiders kläder och inredning, djur och natur.
  • Den gamla mormorsbyrån slukar en hel del och är en av få saker som Caroline Strömbom inte kan tänka sig att sälja eller skänka. Annars har hon ganska stor rotation på både möbler och prylar.
  • En vacker, och billig, samling på en serveringsvagn. Ananas från Guldkroken, gulduggla, handspegel, litet fat från Rosenthal med halsband och glaskupa. I asken ligger spelet sanning och konsekvens på tyska. Vagnen kostade 125 kronor, resten max 20 kronor styck, säger Caroline.
  • Klänningar, blusar, smycken och små fina väskor får gärna hänga framme. Den röda klänningen kostade några tior och är en av favoriterna i den välfyllda garderoben. Den fodrade spetsklänningen är Carolines dyraste, inköpt för 300 kronor.
  • Vedspisen av märket Norra Hammar 1827 är ett vackert blickfång i det lilla köket. Den murade stenen kommer från Norrland.
  • Servisen på bordet finns för åtta personer och kostade komplett 80 kronor. Äpplepajen har Caroline Strömbom bakat av äpplen från trädgården.

Caroline inreder med återbruk och second hand

”Varför köpa nytt när det finns så mycket fint begagnat?”

Det lilla röda gårdshuset har en inredningsstil som går många årtionden tillbaka i tiden. För att verkligen befästa känslan av att befinna sig i en annan tid möter Caroline Strömbom upp i dörren, klädd i snyggt skuren klänning a la 1950-tal. - Jag är galen i klänningar från förr. Dessutom matchar de mitt sätt att inreda.

Huset från 1800-talet ligger i ett äldre område i Västervik där det förr var fattiga arbetarkvarter. Nu är det eftertraktat att bo här och det finns många personliga och lite speciella hus.

– Jag vill helst bo på landet i ett gammalt hus, men när jag fick möjlighet att hyra det här gårdshuset med närhet till havet kändes det väldigt bra. Om jag nu ska bo i stan är det här det bästa stället, säger Caroline Strömbom.

Till fastigheten hör även flera små röda bodar och en lummig insynsskyddad äldre trädgård med knotiga äppleträd.

– Perfekt att göra egen äpplepaj av, säger Caroline och dukar fram kaffe i småblommiga koppar.

Byter ofta ut saker

Caroline Strömbom flyttade till Västervik för fyra år sedan i samband med att hon fick jobb som lärare på gymnasiet.

– Jag har bott tre år i huset. Det är jättemysigt, men har kalla golv på vintern. Jag eldar i rörspisen och har även en liten vedspis om det kniper. Plus elvärme förstås.

– Min inredningsstil passar det här äldre huset. Jag köper allt på second hand eller loppis. Inspireras av tidigt 1900-tal, men kan tänka mig köpa nästan vad som helst bara det är rätt känsla.

– Jag byter också ut mina saker ganska ofta, säljer eller skänker. Jag tycker inte om överkonsumtion, vill inte ha mer än det som behövs. Det är ju fördelen med att bo så här litet – det får inte plats så mycket!

Ny klänning varje dag

Rosa och blått är den ”röda tråden” i Caroline Strömboms inredning. Det gäller även de klänningar hon använder.

– Jag har nästan alltid klänning, både på jobbet och till fest. Alla får inte plats här, de flesta är hos mina föräldrar. Jag har nog mellan 70 och 100 klänningar... Det kan ju tyckas stämma dåligt med att jag ogillar överkonsumtion, men mina klänningar kostar mellan 10 och 300 kronor – och jag använder alla.

Caroline Strömbom berättar att hon gärna arrangerar klänningarna som inredningsdetaljer.

– De är väldigt fina, ofta svensktillverkade och av väldigt god kvalitet. De pryder sin plats och jag blir glad av att se dem. Smycken och små väskor får gärna hänga framme också.

Återvinning trendigt

Med jämna mellanrum går hon igenom de second hand-butiker som finns i Västervik, Gamleby, Hultsfred och Vimmerby.

– Det går fortfarande att fynda, både prylar och klänningar. Men mest gillar jag hemma-loppisar. Jag brukar själv sälja på loppisar och kommer ha ett bord i Vimmerby på Höstloppis på lördag.

Även om Caroline Strömbom har en hel del rotation på sina prylar, möbler och kläder har hon några favoriter hon inte gärna gör sig av med.

– Guldstolen jag köpte på Rumänienhjälpen för en 50-lapp, och byrån från mormor. Den slukar det mesta och är vacker att se på.

– Om jag åker till Ikea ibland? Nej, vad skulle jag köpa där? När det kommer nya trender inom inredning går jag på loppis och hittar alltid något som passar. Finessen med återvinning är att allt går igen. Det går alltid att hitta prylar som passar den trend som råder. Just nu är det ju trendigt med återvinning – det passar mig perfekt!