• Familjen Kasselstrand på Kasinge gård utanför Ukna driver både bussföretag och lantbruk. Mellansonen Anton jobbar som busschaufför i företaget och Karin Kasselstrand ansvarar för det administrativa. Sammanlagt finns tolv anställda som sköter både lantbruk och busstrafik. Foto: Lena Dahlberg
  • På Kasinge gård bor Anders och Karin Kasselstrand. Anders jobbar både i lantbruket och som busschaufför, Karin gör allt från att planera resor, till gårdens pappersarbete. Dessutom arbetar hon på bank ett par dagar i veckan. Två av sönerna, David och Anton, arbetar i företaget.

Bussar och kor – en bra kombination

Anders och Karin gillar omväxling

Kasinge gård är en av alla stora gårdar i norra delen av Västerviks kommun. Här driver Anders och Karin Kasselstrand både mjölkproduktion och bussbolag. – Arbetet blir väldigt varierat och vi gillar att utveckla båda våra verksamheter, säger Karin Kasselstrand.

Det stora vita huset tronar praktfullt i höstsolen, flankerat av två mindre förrådsflyglar. På ladugårdsplanen ligger de gamla ladugårdarna och magasinen, uppförda någon gång under 1800-talet. Strax bredvid ligger den nya lösdriften, byggd 1998. Där inne mumsar 150 mjölkkor på förmiddagsfodret.

– När vi köpte gården i början av 1990-talet var inriktningen köttdjur. Efter några år kom vi till ett vägskäl: antingen skulle vi sluta helt och hållet med djur eller gå över till mjölkkor. Vi valde det senare, säger Karin Kasselstrand.

Köpte arrendegården

Kasinge gård har tidigare varit en arrendegård. I Kasselstrands släkt var det Anders farfar Ture som var först här. Sonen Ingvar tog sedan över arrendet och för drygt 20 år sedan fick Anders och Karin Kasselstrand möjlighet att köpa den 465 hektar stora gården.

– Vi har ungefär 130 hektar åkermark, resten är skog. Vi är självförsörjande när det gäller foder till våra kor, kvigor och kalvar.

Brett utbud av resor

När Anders Kasselstrand var 20 år blev han av en tillfällighet ägare till den skolbuss som trafikerade vägarna runt om i Ukna.

– Det var hans pappa som tyckte att Anders skulle satsa på busstrafik. Det är 45 år sedan nu. Åren gick och bussföretaget växte. Nu har vi sex bussar i vårt företag Ukna Busstrafik. Fyra linjebussar och två beställningsbussar.

Bussturerna varierar från endagars till flera dagar, både inom Sverige och ut i Europa.

– Vi kör ofta föreningar och grupper. Även en hel del idrottsresor eftersom vi är väldigt idrottsintresserade själva, säger Karin.

Flera olika arbeten

Företagen har nu tolv anställda med väldigt varierande arbetsuppgifter, säger Karin.

– En del jobbar med djuren, andra kör buss och sedan finns det några som både jobbar med gården och är busschaufförer. Ena dagen plöjer man, för att nästa dag köra buss ut i Europa.

Karin Kasselstrand själv ansvarar för beställningsbussarnas program samt sköter en hel del av de administrativa bitarna när det gäller både bussar och kor. Dessutom jobbar hon på bank.

I familjen Kasselstrand är det ett ständigt pusslande för att få alla olika verksamheter att fungera.

– Vi är så vana så det är inget vi reflekterar över. Det är helt enkelt ett livsverk som är väldigt roligt att driva vidare.

 

Citat:

”En bussresa innebär en stor gemenskap. Första kaffestoppet brukar vara förlösande – då blir det ett väldigt prat!”