• Joakim och Daniel Lönn trivs med arbetet i skogen. Det är både tekniken, maskinerna och den fina miljön som lockar.

Bröderna Lönn - en ny generation i skogen

När man är född och uppvuxen med skog och åkrar som närmaste granne är det svårt att tänka sig ett annat liv. Så är det i alla fall för bröderna Joakim och Daniel Lönn, 21 och 19 år unga. - Vi har alltid hjälpt till och intresserat oss för allt som har med lantbruk och skog att göra. Valet känns helt naturligt.

När bildörren slår igen hörs bara skogens sus denna kyliga, snöiga marsdag. Jag vet att det finns en riktigt stor skogsmaskin, en skördare, alldeles i närheten – borde inte den höras?

För att lokalisera Joakims arbetsplats börjar Daniel och jag följa de stora hjulspåren.

- Dagens moderna maskiner är förhållandevis tysta, berättar Daniel som svar på min undran medan vi tar oss fram i snön över grenar och ris.

- Det är väldigt tekniskt utvecklade produkter vi pratar om. Datorstyrda in i minsta detalj och med en arbetsmiljö som hela tiden förbättras.

Bröder efter bröder

Joakim och Daniel Lönn kommer från Grönhult utanför Blackstad och har båda gått Helgesbo skogsbruksskola. Daniel har fortsatt läsa till skogsbrukstekniker, medan Joakim fick jobb direkt i deras mormors tvillingbröders företag, Bröderna Petterssons Skogsentreprenad.

- Vi har jobbat extra och haft praktik båda två hos Bert och Bernt, berättar Daniel. De startade företaget när de var 17 och börjar nu närma sig pensionen så visst har vi funderingar på att ta över, men just nu känns det som att vi behöver lite mer erfarenhet.

Stora maskiner lockar

Att sitta i en stor skördare (fäller, kvistar och apterar träden) eller en skotare (kör ut stockarna) är ett ensamt jobb. Något som inte bekymrar bröderna Lönn.

- Jag trivs med det. Gillar att köra stora maskiner. En sån här maskin ska ju helst aldrig stå stilla, så vi jobbar skift, från fem på morgonen till ett på eftermiddagen, eller ett till tolv på natten, berättar Joakim.

- Det blir mycket telefon och radio, inflikar Daniel.

- För det mesta är arbetet bara positivt, fortsätter Joakim. Jag ser hela tiden ett resultat av mitt arbete. Att sedan få följa årstidsväxlingarna och se djurlivet på nära håll är också ett plus. Men när man måste laga nåt som gått sönder och det är 20 minus är det inte så kul...

Datorstyrt jobb

Skogsnäringen är lite svajig nu, enligt bröderna, men själva ser de skogen och de yrken som hör till som en framtidsnäring.

- Det kommer alltid att finns jobb. Vi är inte oroliga. Alla mina klasskamrater har jobb i skogen, avslutar Joakim och klättrar upp i hytten igen för att svara på datorns fråga varför arbetet stått stilla. – Han kommer antagligen svara ”störning i arbetet”, säger Daniel på vägen tillbaka till bilen.

Bröderna Pettersson kommer alltså att avläsa mig som en störning. Även inne i den djupaste av skogar råder det full koll i dessa datortider.

Lena Dahlberg

Ev citat:

”Vi har alltid jobbat och hjälpt till i skogen så yrket känns som ett naturligt val”