• Rolf Ahlfeldt är kassör i Västerviks bridgeklubb.
  • Fyra timmars spel kräver koncentration.
  • På måndagarna är det fullt i bridgelokalen på Hallströmsgatan.
  • Rolf Ahlfeldt, Uno Öhlund, Elisabeth Eriksson och Göran Johansson träffas flera gånger i veckan för att spela bridge.

Bridge – kortspelet du aldrig blir fullärd i

Uno Öhlund är snart 90 år och har spelat bridge sedan 1958. Trots sin erfarenhet lär han sig ständigt nya saker i detta inte helt lätta kortspel. - Jag blir nog aldrig fullärd, ler Uno. Trots att jag både läser bridgetidningar och spelar mot datorn.

Om du vill ha en spännande hobby som hela tiden utvecklas ska du börja med bridge. Det tycker i alla fall Elisabeth Eriksson och Rolf Ahlfeldt, båda medlemmar i Västerviks Bridgeklubb sedan 60-talet.

- Det ger också en trevlig samvaro med andra som har samma intresse. Tyvärr är det en hög medelålder, det vore roligt med fler ungdomar här!

Bridge på Teneriffa

Bridgespelare är aktiva människor som gärna träffas flera gånger i veckan för att spela och för att lära ut till andra intresserade.

- Onsdagar är det nybörjarkurs och på måndagar träffas medlemmarna för att spela. Då brukar det vara fullt här i lokalen. Idag är vi 22 par, alltså 44 personen som träffas och det brukar ta runt fyra timmar innan vi spelat klart, berättar Rolf Ahlfeldt som även är kassör i klubben.

- Men det går att spela här även under tisdagar och torsdagar.

Inte nog med att spellokalen på Smålandsgatan fylls flera gånger per vecka. Flera av medlemmarna åker till andra klubbar för att spela.

- Nu i mars har vi dessutom varit på bridgeresa till Teneriffa, inflikar Elisabeth.

Håller igång hjärnan

I bridge möter två par varandra och oftast spelar man med samma person, men byter motståndarpar. 12 par hinner man med att möta under ett fyrtimmarspass, berättar Rolf.

- Det brukar ta 15 minuter per rond. Sen ska vi ju hinna med kaffe också.

För att förstå åtminstone lite av vad detta spel handlar om måste du gå en kurs. Efter tio lektioner kan du så pass mycket att du får vara med och spela.

- Men du är ju inte fullfjädrad, säger Rolf och tillägger tröstande: det är i alla fall ett bra sätt att hålla igång tankeverksamheten.

Lena Dahlberg

Ev citat:

”Det är sällan spelparet blir osams, men man ska nog inte vara ett äkta par...”