• Håkan Lundgren har fått en normalstor skörd av vete och korn. En torr skörd som inte behöver torkas så mycket och därför ger bra ekonomi. Foto: Lena Dahlberg
  • Majsen står på tur att skördas, men först någon vecka in i oktober. Om det blir en bra skörd eller inte beror på vildsvinens framfart.

Bra skörd av vete och korn för Håkan

Lättskördat och torrt betyder låga kostnader

En sen och blöt vår gjorde att spannmålet blev sent i starten, men den varma och torra sommaren har gynnat Håkan Lundgrens odlingar med vete och korn. – Även om skörden är normalstor har vi inte behövt torka säden. Det betyder mycket för att få en bra ekonomi.

I byn Heda i Gamlebys utkant är det nio gårdar, men bara en bonde. Håkan Lundgren, som även är vice ordförande i LRF sydost, är mjölkbonde sedan 40 år tillbaka. Han brukar 140 hektar mark.

– I år har jag 40 hektar vete och korn, 13 hektar majs och resten vall och bete.

– På gården finns 80 mjölkkor, samt ungdjur och kalvar. Jag föder även upp tjurkalvar till slakt.

Envis odlare

Nu är snart skörden avklarad för i år. Endast majsen och den sista vallskörden väntar på sin tur.

– Vi har tagit två normala vallskördar och lagt dem i plansilo. Nu väntar snart den tredje, den ser ut att bli bra, konstaterar Håkan Lundgren.

Majs har han odlat i fem, sex år. En tacksam, energirik gröda som ger stor avkastning på rätt jordar. Om man inte får påhälsning av vildsvin.

– Än så länge ser det bra ut, men majsen ska inte skördas förrän ett stycke in i oktober. Mycket hinner hända och om vildsvinen kommer blir det väldigt stora skador. Det jag har gjort för att förebygga är att lämna skjutgator och satt upp jakttorn.

– Jag är envis och har bestämt mig för att vildsvinen inte ska få styra vad jag ska odla.