• Ullatina Asplund Blomstrand bor i Mommehåls gamla skola och driver verksamhet inom Mediyoga, Toning, massage, hathayoga, qi gong och tai chi. Foto: Liselotte S Johansson
  • Yogalokalen har en speciell stämning och är omsorgsfullt inredd.
  • Ullatina var sex och elva år då hon började öva qi gong, tai chi och yoga. Allt sedan dess använder hon de redskapen för att må bra.
  • Klangskålen är något som används vid Toning och meditation ibland. Den skapar olika ljudfrekvenser som skapar vibrationer i cellerna i kroppen.
  • Olika storlekar av klangskålar avger olika ljusa eller mörka toner.
  • Qi gong och tai chi är en mycket populär träningsform för många som aktiverar hela kroppen.
  • Nyligen har även ett massagerum iordningställts för enskilda kundbesök.

Började som barn med qi gong, tai chi och yoga

I ett rödmålat hus i Mommehål bor Ullatina Asplund Blomstrand. Många har gått kurser för henne, men få kanske vet om den vägen som lett fram till hennes verksamhet idag.

Vår tidning stämmer träff med henne i den omsorgsfullt inredda och stora lokalen i den gamla skolan, där Ullatina har sitt hjärta och där hon delar med sig av den kunskap och glädje hon lever genom.

– Min tanke är att mina elever ska bli bättre än vad jag själv är. Yoga är en kärlekshandling på alla plan, till sig själv i den form vi är i nu, till andra, och till själva skapelsen.

På dagarna arbetar Ullatina på Peterssons Begravningsbyrå, och sitt företagande sker på övrig tid, som innefattar kurser inom qi gong, tai chi, Toning, hathayoga och Mediyoga.

Började redan vid sex års ålder

Ullatina kom till Västervik 1993, men från allra första början är hon från Ärla.

– Jag började med qi gong och tai chi då jag var sex år på grund av min hyperaktivitet, istället för att bli medicinerad. Min mamma tyckte att jag skulle hitta en väg och få redskap som hjälpte mig till ro.

Ullatina blev hjälpt och fortsatte att öva. Vid 11 års ålder hade hon lärt sig mycket även om den filosofiska delen och sökte sig vidare.

– Det var så spännande och jag kom i kontakt med den indiska formen och filosofin inom yoga i ett tempel i Örebro. Jag var där och sjöng bhajans, som är profana mantrasånger, och kom i kontakt med munkarna som praktiserade hathayogan. Där började jag öva varje vecka och lärde mig om livet genom yogans filosofi.

Yogan har en åttafaldig väg och innefattar långt mycket mer än kroppsliga rörelser. Bland annat får man lära sig hur man lever i balans med tankar, kropp, mat och andning.

– Det är ett sätt att lära sig att bemästra sig själv och sin kropp.

Började undervisa

Då Ullatina var 16 år började hon undervisa i qi gong, tai chi och hathayoga. Det var en tid då hon även spelade teater och utbildade sig till sångerska.

– De österländska lärorna var ganska nytt då jag började undervisa, och ingen förstod riktigt. Det var många som inte tog det seriöst och trodde man bara satt med benen i kors och hummade.

– Det var även något som filmstjärnorna gjorde, och tog hem egna gurus från Indien. Ofta kopplades detta också ihop med användande av droger.

Men hon fortsatte att undervisa och kände en stor kärlek i det.

– Det gav ett så otroligt mervärde som var fantastiskt. Sedan dess har jag aldrig slutat. Och tur är väl det.

När hon var 11 år blev Ullatina nämligen överkörd av en bil och fick problem med höfterna efter det.

– Tack vare yogan har jag klarat mig länge och behövde inte byta höftkulor förrän senare i livet.

Forskningsbaserad Mediyoga

Ullatina brinner för att hjälpa andra och gärna de som också har höftproblem. För ett par år sedan utbildade hon sig även till Mediyoga-lärare.

– Jag har tidigare alltid undervisat intuitivt och känner in varje grupp och person vad de behöver. Men genom Mediyogan fick jag även en form som har belägg inom forskning och olika sjukdomsbilder.

Mediyogan är grundat av läkaren Göran Boll i Sverige, och är en samlad form av rörelser, andningstekniker och meditationer.

Cellvibrationer med Toning

En annan form av läkande som Ullatina kommit i kontakt med är Toning.

– Det lärde jag mig hos Marie Bergman då jag höll på med nadayoga, och ville lära mig för min egen skull. Jag hade tappat rösten då jag var ung och hade försökt att få tillbaka den hela livet. Rösten är jätteviktig för mig. Den är mitt liv.

I Toning arbetar man med vibrationer och frekvenser för att påverka cellerna i kroppen och uppnå positiv förändring i dem.

– Det är fantastiskt, speciellt inom depression, trauman och utbrändhet. Många undrar om man ska sjunga på en kurs inom Toning, men nej. Man ljudar och använder röstljud och vibrationer.

Intervjun är över, och på eftermiddagen faller ljuset vackert in på golvet i yogalokalen där lugnet ständigt är närvarande.

– Här inne finns livet från alla som gått kurs och i skolan här. Andan är underbar, och har också utvecklats utifrån det som jag vill förmedla, säger Ullatina Asplund Blomstrand.