Bönsoppa från Jamaica

Under resekvällarna serveras det även soppa och bröd. Här bjuder EvaLis Mattsson på ett recept på bönsoppa för fyra personer.

200 g torkade röda bönor

2 stora gula lökar, skivade

3 stora vitlöksklyftor, krossade

3 msk olivolja

6 skivor grovhackad bacon

1 finhackad röd chili

1 kvist timjan

7 dl hönsbuljong

havssalt och svartpeppar efter smak

Gör så här:

Mät upp 200 g röda bönor i en vid bunke och slå över cirka 7 dl kokande vatten. Låt stå över natten eller minst ti0 timmar.

Häll av blötläggningsvattnet och skölj bönorna i rikligt med vatten. Häll över i ett durkslag och låt bönorna rinna av.

Tag en stor tjockbottnad gryta och slå i oljan och den skivade löken, vitlöken, chilin och baconet. Låt det steka ihop.

Häll sedan ner bönorna och slå över 7 dl hönsbuljong. Låt koka tills bönorna är mjuka, cirka 20 minuter.

Smaka av med salt och svartpeppar. Mixa det hela så att soppan blir slät och servera med repad timjan och ett gott foccaciabröd.