• Dags för ett dopp i havet? Foto: Gunleudd Förvaltning
  • Små pittoreska hus finns kvar på de byggklara tomterna. Foto: Gunleudd Förvaltning
  • Bastun har guldläge. Foto: Gunleudd Förvaltning

Bland sandstränder och klipphällar

Sverige är ett kustland. Det låter som ett självklart konstaterande med tanke på den långa kuststräcka som omsluter landet.

Men om man istället tänker på hur många människor som är bosatta i någon av våra vackra skärgårdar blir genast mer komplicerat. Landsbygden har känt av sin avflttning och det behandlas idag som ett politiskt problem. Men hur står det till med synen på vårt skärgårdsboende?

Starka band

Det finns traditionellt starka band mellan Linköping och Västervik och det finns även kärleksfulla kopplingar till den norra delen av den småländska skärgården.

Många linköpingsbor känner naturligtvis till Bjursund, en anläggning som Linköpings kommun tyvärr sålde. Väldigt många har också varit på Lilla Halmare barnkoloni och senare kanske även på Saabs anläggning i Loftahammar.

Förmodligen är det väldigt många som arbetspendlar mellan de båda städerna och naturligtvis ännu fler människor från Linköping som tillbringar sin semester i sommarstugor eller husvagnar i den vackra skärgården.

Gunleuddanläggningen som ligger vid Loftahammarsbron är kanske mindre välkänd men det har ändå varit ett kärt tillhåll för östgötarna under åren. Från början var det ett sommarställe med kursgård och stugor för IF Metalls medlemmar, men Gunleudd besöktes även av otaliga linköpingsskolor som förlade sina lägervistelser där.

Total renovering

På 1950-talet köpte företaget ASJ Gunleudd för att ha det som en semesterort för sin personal. Senare på 1970 talet köpte IF Metall stället. På senare år har fackets ägande förändrats i takt med vad medlemmarna önskar sig och med den förändrade synen på hur man vill tillbringa sin semester. Gunleudd förde därför en tynande tillvaro ett tag. Nu 2013 är det återigen dags att liva upp området. Denna gång är det linköpingsbon Peter Andersson som genom sitt företag Gunleudd Förvaltning står för idéerna.

– År 2007 köpte vi Gunleudd av Metall och tänkte först att vi skulle driva det traditionellt men insåg efterhand att det skulle bli både svårt och dyrt att rusta upp stället till den standard som krävs idag, berättar Peter.

– Därför bestämde vi oss för att göra sommarstugeområde av området istället.

Havet närvaro

Gunleudd är beläget på en egen udde i Syrsanviken några kilometer från Loftahammar. Hela området är planlagt med byggrätter och allt är anpassat efter de krav och önskemål som Västerviks kommun har.

– Vi fick lov att stycka av 18 stycken tomter om vi byggde ett nytt och modernt reningsverk till samtliga tomter och stugor. Det finns nu en samfällighet som styr över vatten, avlopp, vägar, belysning med mera. Det är det många som vill köpa tomter av oss men vi har fortfarande tio stycken kvar, säger Peter Andersson.

Området har också en bastu med ett unikt strandläge, en egen badvik med sandstrand. Gunleuddhalvön är perfekt för picknick med mera och en stor brygga finns för båtarna.

– Området var från början en fiskefastighet och fisket är fortfarande bra i området enligt bedömning från många av dem som besöker Gunleudd.