• Tobias Ahlstedt ser fram emot handlarnas prissänkningsdag ”Black Friday” nu på fredag, och hur det får bli startskottet på julhandeln. Foto: Liselotte S Johansson

Black Friday signalerar startskottet

Många bra erbjudanden i butikerna

Uppkomsten av ”Black Friday” härstammar från USA där butiker ofta sänker sina priser rejält under en specifik dag på året. Det är ett begrepp som funnits där ända sedan 1961.

I USA infaller den stora prissänkardagen efter Thanksgiving och är deras stora shoppingdag som sätter fart på julhandeln.

– Man brukar säga att det är dagen då butikernas bokföring går från röda siffror till svarta, det vill säga att de blir lönsamma och börjar ligga på plus, säger Tobias Ahlstedt, Västervik Framåt.

Black Friday har sedan ett antal år även fått fotfäste i Sverige och blir populärare och populärare hela tiden.

– I Sverige har dagen funnits i cirka tio år, här i Västervik var det för tre år sedan som vi började ta ett grepp om det. Det här är något som hjälper handlarna och får igång julhandeln i stan.

Positivt handelsindex

I år är julskyltningen i Västervik den 26:e november, i Gamleby den tredje december, och själva Black Friday inträffar om ett par dagar, fredagen den 24:e november.

– Butikerna kommer att ha många fina erbjudanden den dagen, och en del brukar erbjuda prissänkningar som gäller hela helgen. Det här skapar något extra för kunden och en gemytlighet att gå runt och shoppa i, ungefär som när vi brukar ha tjejkvällarna på stan.

2015 var det så intensiv handel i landet, även i nätbutiker, att datasystemen inte klarade av belastningen.

– Alla webshopssidor brakade ihop på Black Friday det året, säger Tobias Ahlstedt. Det blev så högt tryck. Och i många städer ringlade det långa köer utanför butikerna.

– Även om inte alla hoppar på konceptet här, så blir det ändå ett högre tryck i Västervik och ett större flöde på stan.

Statistiken säger även att försäljningskurvorna pekar uppåt för Västervik för tillfället.

– Vi har ett positivt uppåtgående handelsindex nu. Vi ska både vara stolta och glada för det. Jämförelsevis så tappar i stället Oskarshamn och Vimmerby, säger Tobias Ahlstedt.