• Vyn över Gamlebyviken är en av fördelarna med att bo så högt upp. Även mulna dagar som denna har sin charm, även om Birgitta Thörnqvist föredrar utsikter med blå himmel och sol. Foto: Lena Dahlberg
  • Vardagsrummets sittgrupp har högt i tak. Från soffan ser man ut över vattnet till andra sidan viken.
  • Kök och vardagsrum hänger samman i en öppen planlösning.
  • Birgitta Thörnqvist har bara bott drygt två månader i Gertrudsvik men tror nog att hon kommer att trivas. ”Jag föll för husets historia och de vackra omgivningarna”.
  • I husets entréplan finns en pool (i bilden är den nedanför trappan). Relaxavdelning och ett pentry finns också att tillgå. I källaren finns möjlighet till vinförråd.
  • Birgitta Thörnqvist tycker om möbler och saker med asiatiskt mönster. ”Jag gick ofta på auktioner förr, men chiffonjen är köpt i en möbelaffär”.
  • Kontoret och gästrummet är nog en av lägenhetens ljusaste rum med fönsterväggar åt två väderstreck.
  • En vacker vrå i tv-rummet.
  • Kök och vardagsrum hänger samman i en öppen planlösning.

Birgitta föll för husets historia och de vackra omgivningarna

När Birgitta Thörnqvist flyttade från Halmstad till Västervik blev det lite som att knyta ihop säcken. Hennes morfar är född och uppvuxen här och det finns också en släktgrav. – Jag har även en av mina döttrar med familj i Västervik. Det passade helt enkelt bra att sälja huset och flytta till en bekväm bostadsrätt – kanske med den bästa utsikten i stan. Och till barnbarnens stora lycka finns det en pool!

Birgitta Thörnqvist bor i den nya bostadsrättsföreningen Marsbäcken. I vindslägenheten med utsikt över Gamlebyviken. När Västerviks Kommunextra gör ett besök är det oturligt nog en av alla dessa mulna vinterdagar, men Birgitta intygar att utsikten över viken är fantastiskt fin. Och hon har upplevt soliga dagar även om det bara är knappt två månader sedan flyttlasset gick till Gertrudsvik.

– Den dag jag flyttade var det snöstorm – dagen efter strålande sol... Nu har jag ju i alla fall de bästa årstiderna att se fram emot.

Rötter i Västervik

Någon halländsk dialekt går inte att urskilja, Birgitta Thörnqvist är nämligen född och uppvuxen i Stockholm.

– Större delen av släkten bor i Halmstad så jag sålde bostaden i Kungsängen för sju år sedan och flyttade till dit istället.

– När det blev för jobbigt med trädgård och andra praktiska göromål bestämde jag mig för att flytta ännu en gång. Det blev Västervik eftersom vi har en del kopplingar hit. Min yngsta dotter Carina bor här och Anne, äldsta dottern, bor i Stockholm. De tyckte att jag skulle flytta hit.

– Anne har släktforskat och upptäckt att min morfar Karl är född här. Vi hann precis rädda släktgraven innan den skulle tas bort.

Vill bo vid vatten

Birgitta Thörnqvist letade efter lämpliga bostadsrätter på nätet och föll för lägenheten med den fina utsikten.

– Jag har nästan alltid bott vid vatten och fastnade för läget och planlösningen – även om bostaden är i största laget för mig.

– För ett år sedan var jag här och tittade första gången och i våras bestämde jag mig. Det är ett fint område och jag gillar att huset har en historia.

Den 6 december flyttade hon in, i värsta snöstormen.

– Jag hade tänkt ut innan, med hjälp av ritningen, hur möblerna skulle stå. Det blir ju att man samlar på sig en hel del under så många år.

Populärt med pool

Det har bara gått drygt två månader sedan inflyttningen och Birgitta Thörnqvist är noga med att påpeka att det fattas både gardiner och en del annat för att allt ska kännas bra.

– Jag tror nog att jag kommer att trivas, men det tar ju ett tag innan man känner sig som hemma. Både döttrar och barnbarn har varit här flera gånger. Att bada i poolen, särskilt på kvällen när det är mörkt ute, är mycket populärt!