• Bilbärgaren Omar Ljungberg är redo att rycka ut dygnet runt. Foto: Ellinor Harrysson

Bilbärgaren Omar har vägen som arbetsplats

När bilen inte vill starta, eller när det blir punktering på ett däck rycker han ut – dygnet runt, året runt. Omar Ljungberg på Assistancekåren i Västervik har vägen som arbetsplats.

Det är en vanlig tisdag i oktober när vår tidning hälsar på Omar Ljungberg i hans verkstad i Ankarsrum.

På utsidan står tre bärgningsfordon uppradade, redo att tas i bruk om telefonen ringer och någon behöver hjälp.

Den minsta bilen är den som används mest. Den klarar av att lasta vanliga personbilar. Den största bilen kallas för tungbärgare och används vid bärgning av lastbilar och bussar.

Rycker ut dygnet runt

Omar Ljungberg har jour dygnet runt, året runt. Så har det varit sedan han blev anställd av Assistancekåren 1997. Men att ha ständig jour upplever han inte som besvärligt, tvärt om.

– Jag har ett väldigt fritt jobb, och jag får träffa mycket människor. Det brukar vara lugnt på kvällar och nätter, så oftast får jag ändå sova, berättar han.

Under hösten och våren är det lågsäsong för Assistancekåren. Vintern, och framförallt sommaren, är tider då telefonen går som varmast.

Den här måndagen i oktober klassas alltså som en relativt lugn dag.

– Har jag ingenting att göra brukar jag skruva på mina bärgningsbilar eller arbeta med några andra kundjobb, berättar han.

De vanligaste utryckningarna beror på punkterade däck, feltankning eller bilar som helt enkelt bara inte startar.

I enstaka fall händer det även att bilar har tappat hjul. Att bärga en bil tar oftast inte mer än fem minuter.

”Viktigt att hålla avstånd”

Som bärgare spenderar Omar Ljungberg en stor del av sitt liv i på vägarna. Hans arbetsplats är ofta mitt i trafiken, där bilarna kan flyga förbi i hög fart.

– Senast i somras inträffade en incident när jag hjälpte en bilist som hade fått punktering. Då uppstod en seriekrock mellan två bilar, på grund av att den ena inte hann bromsa in. Det visar hur viktigt det är att hålla avstånd, säger han.