• Björn Palmborg klipper ett äppleträd. "Se till att du har bra redskap och en lätt och stadig stege."

Beskär dina fruktträd

Den trädgård som länge legat i dvala börjar nu vakna i vårsolen. De fruktträd som ska beskäras innan sommaren och är hög tid att ta sig an nu. - Jag får många förfrågningar så här års när det gäller att beskära äpple- och päronträd, säger Björn Palmborg. Björns klipp-tips

Har du ett nysatt litet äppelträd eller kanske hela trädgården full med stora, gamla fruktträd? Nu är det tid att ta fram sekatören för att få en fortsatt fin fruktskörd.

- Det är mycket sådana jobb nu, men även juli, augusti och september lämpar sig för beskärning. Det beror på vad det är för träd. Plommon och körsbär ska inte beskäras nu, säger Björn Palmborg som har företaget Björns Allfix.

- En lätt och stadig stege samt sekatör och såg av bra kvalité. Det är grunden för att lyckas när du ska beskära dina fruktträd.

En allfixare

Björn Palmborg arbetar inte bara med att klippa träd. Han är snickare i botten och har haft sitt företag sedan september 2010.

- Jag jobbar mest med mindre byggprojekt hemma hos privatpersoner. Det kan handla om att lägga golv, snickra, måla, serva maskiner och olika sorters trädgårdsarbete.

Lena Dahlberg

- Titta på trädet, gå runt det och fundera på vilken form du vill att det ska ha.

- Ta bort stamskott, grenar som växer inåt, parallellt eller på varandra.

- Kronan ska bli ljus och luftig. Förr sa man att det skulle gå att kasta igenom en hatt.

- Större grenar sågas i flera steg för att undvika att barken fläks.

- Lägg sekatörsnittet precis över knoppens krage och tänk på att grenen kommer att växa åt det håll knoppen pekar.

- Äldre träd som inte varit klippta kan inte klippas för hårt, då chockar du trädet.