• Att ta tillvara på solens energi är något som känns självklart för Bengt Weckfors. ”Det går att få ekonomi i detta, och tekniken utvecklas hela tiden”.
  • Bengt Weckfors gillar tanken på att själv producera el, och att dessutom kunna bidra till leverans ut på elnätet. ”Jag tycker det är bra om fler inser vikten av att satsa på solenergi”. Foto: Lena Dahlberg

Bengt investerar för framtiden

Solen – miljövänlig energi som kan ge klirr i kassan

Solen gassar från en klarblå himmel och det riktigt känns hur värdefull energi bara försvinner till ingen nytta. Detta gäller dock inte hemma hos Bengt Weckfors. – Jag förstår inte varför inte fler investerar i solenergi. Det är ju bra för både miljön och plånboken. Inom några veckor är jag självförsörjande på el – och får dessutom projektet att gå med vinst!

En 50 kvadratmeter stor yta täcker nu före detta yogalokalens tak på Bengt Weckfors tomt. En blänkande svart yta som ska ta tillvara solens överflöd av energi. Ungefär hälften av energin använder han själv, resten säljs till ett elbolag.

– Jag räknar med att göra en vinst på 6000 kronor per år när anläggningen fungerar fullt ut, säger Weckfors.

Ekonomiskt försvarbart

Bengt Weckfors flyttade från Eksjö till Piperskärr i februari för att på plats kunna utveckla sitt företag. Eftersom han är intresserad av alternativa energikällor såg han snart att det fanns goda möjligheter till solenergi på det stora svagt lutande taket till den lokal som finns på tomten.

– Jag letade företag på nätet, men hittade tyvärr ingen här i kommunen som kunde leverera det jag ville ha. Nu är det Polygress Solution AB i Örebro som är totalentreprenör, både när det gäller pappersarbetet och det praktiska.

– Jag har följt utvecklingen inom området och nu börjar solenergi bli mer ekonomiskt försvarbart. Det har hänt mycket när det gäller tekniken, säger Bengt Weckfors.

Överskott samt bidrag

På taket finns nu 42 nätanslutna solcellsmoduler med en sammanlagd yta på 50 kvadrat. Den ytan ska ge cirka 7230 kW/år, enligt företaget som Weckfors anlitat.

– Det här är ingen förlustaffär för mig, tvärtom. Investeringen är på drygt 163 000 kronor och lånet är lagt på 12 år. Det blir en månadskostnad på cirka 1500 kr/månad.

– De månader jag får ett överskott av el säljer jag det till ett elbolag. Under vintern köper jag förstås el, men i slutändan räknar jag med en årsvinst på 6000 kr/år eftersom jag får in så mycket mer el än vad jag gör av med, säger Bengt Weckfors.

– Dessutom får jag ett bidrag från Länsstyrelsen på drygt 50 000 kr.

Viktigt att satsa

Bengt Weckfors är noga med att påpeka att dessa siffror gäller just nu och i den situation han befinner sig i.

– Bidrag, regler och teknik ändrar sig hela tiden. Det som gäller för mig gäller kanske inte hos grannen eller om ett år.

– Jag tycker det är oerhört viktigt att satsa på solenergi. Det här är mitt sätt att bidra till miljön och jag uppmanar gärna andra till liknande investeringar. Och om någon är nyfiken och intresserad så går det bra att komma hit och titta.

 

Bengt Weckfors

Familj: gift med Monica, dottern Johanna

Husdjur: hundarna Aja och Elsa

Bor: Piperskärr

Gör: vd för vaktbolaget Ostkustens Bevakningstjänst

Bakgrund: har jobbat som polis i 30 år

Intressen: hundarna, miljöfrågor och skärgården (har en sportbil nu men ska byta den mot en båt)

Framtidstankar: vill utveckla företaget – det finns alla möjligheter i den här kommunen