• Världens bästa svampspaningsställe.

Bästa utsikten för svampjägaren

JAG HAR FÅTT HÖRA att jag har svampögon.

Nej, det är ingen smittsam medicinsk åkomma, utan jag har öga för att hitta kantareller helt enkelt. Antagligen hör det ihop med en aningens dålig hållning som gör att blicken söker sig till marken.

JAG VET ATT TÅLAMOD är en dygd, men det är dessvärre inget jag besitter i någon större mängd. Sylt är gott, men jag skulle aldrig tillbringa en ledig dag på knä i lingonriset med myggorna surrande runt öronen. Men det är något speciellt med kantareller och då kommer de där svampögonen väl till pass.

Sällan känner jag mig så rik som när en kastrull med nyplockade svampar står på spisen och doften sprider sig i huset.

OCH NÄR DET GÄLLER SVAMP kan jag nästan tänka mig att tillbringa några timmar på jakt, just för känslan när man ser något gult lysa i mossan.

För dem med mindre dos tålamod eller den som går med blicken i skyn finns det dock ett knep: skaffa en häst.

HÄR HAR MAN FÖRSTA parkett med utsikt över vägrenar, skogar och kalhyggen som från hästryggen. Blir det tråkigt kan man ta en galopp på skogsvägarna, och räcker inte svamppåsarna till är det bara att hoppa av, plocka hjälmen full och promenera hem.

SEDAN FINNS DET JU andra fördelar med att ha en fyrfota kompis. Man får bra armmuskler av att bära vatten och hö, man har inga sysselsättningsproblem och har inte tid att fastna i olika dokusåpor och talangprogram på tv. Dessutom tänker man sällan så bra som uppe på en hästrygg.

SE BARA TILL ATT inte sjunka så djupt ner i tankarna att du missar de gula prickarna där nere.