Barracuda – nät för de stora fiskarna

Kamouflageföretaget Saab Barracuda AB har en historia som börjar redan 1952 i Bjärka Säby i Östergötland. Grundaren Carl Ekman hade då idéer om helt andra nät, nämligen fisknät. Namnet Barracuda kommer av att man ansåg att de nät som tillverkades var starka nog att fånga en så stor fisk som barracudan.

1957 flyttade företaget till Gamleby. Det var dåvarande kommunaldirektör Karl-Erik Månsson som erbjöd Ekman att flytta till nybyggda lokaler med gott om arbetskraft. Nu tog även den industriella tillverkningen av kamouflagenät fart.

Under 1960-talet tillverkades en hel del produkter även för den civila marknaden, bland annat plasthallar, plasttak och oljelänsar. Plasthallarna blev en succé och man tillverkade mer än 1000 hallar. Under 1970-talet renodlades produktionen och man återgick till att enbart specialisera sig på militära produkter.

1999 gick Saab AB i Linköping in som köpare och 2002 blev Saab Barracuda störst i världen på kamouflage när företaget köpte det amerikanska företaget BAE Systems, som licenstillverkade Barracudas kamouflage för USA-marknaden.

Saab Barracudas kärnkompetens och huvudsakliga verksamhet är designade, avancerade kamouflagelösningar i textilier och plast som beläggs med olika mönster och färger. Produkterna ger skydd mot visuell exponering, termisk infraröd strålning samt försvårar radarspaning. Vissa produkter reducerar även värmestrålningen.

All utveckling, design och tillverkning sker i Gamleby och USA. Företaget har för tillfället har 95 anställda.