• Jörgen Bergström, Oskar Ankarloo, Martina Jonsson, Elin Andersson och Karl-Lukas Otell kommer att bjuda på fin julkonsert den 14:e december i aulan på Gamleby Folkhögskola.Foto: Liselotte S Johansson

Avnjut folk- och julmusik i Gamleby

Det är nu femte året för folkmusiklinjen på Folkhögskolan i Gamleby, och varje år tränar de inför en julkonsert som hålls för allmänheten.

I år har folkmusiklinjen fem deltagare och under året som gått har de övat på sina enskilda instrument, sång, dans och rytmik.

– I utbildningen ingår det även att kunna samspela i en ensemble, säger Pelle Björnlert, lärare. De har uppträtt på flera olika platser under året, men julkonserten är den störta.

Tidigare har julkonserterna framförts i olika kyrkor, men i år kommer den att hållas i Folkhögskolans aula den 14:e december.

– Vi kallar konserten ”Folk i julton”. Den bygger på musik med julanknytning, men det kommer också att vara annan instrumental musik som passar in.

I uppträdandet deltar även Folkhögskolans kör.

– Tillsammans framför de folkliga sånger, staffansvisor, traditionella julsånger och instrumentalt. Och både svenskt och irländsk folkmusik. Eleverna tycker att det här är kul att jobba med och det blir en bra avslutning på terminens musicerande.

– Stämningen brukar vara jättefin och mycket uppskattat av publiken.

”Kul med större publik”

En av eleverna på folkmusiklinjen är Elin Andersson;

– Det ska bli kul. Man får mycket tillbaka och tillfälle att visa upp det man lärt sig, det blir en form av bekräftelse. Det är många som tycker om att gå på julkonserten och återkommer från år till år, säger Elin Andersson.

– Det är kul att få blanda med olika konsertlåtar och danslåtar, och att kören är med, säger Oskar Ankarloo. Konserten har varit ett större mål och varit i fokus i slutet av vår termin.

– Jag tycker det är roligt att vi får uppträda för en större publik. Konserten är stort för oss, säger Karl-Lukas Otell.

Förutom julkonserten kommer folkmusiklinjen att anordna ett folkmusikcafé för allmänheten i paviljongen den 30:e november.

– Då blir det liv i luckan!, säger Pelle Björnlert.