• Naturens färger och former är del av den 3 000 år gamla Feng Shui-läran som lär ut om hur vi kan bättre samverka med energierna runt oss. Foto: Liselotte S Johansson

Att följa flödet...

Naturen har sitt naturliga flöde och följer det från årstid till årstid. Det är som att det finns ett slags accepterande av förändring där som ständigt sker. Jag tror att vi människor också har ett naturligt flöde, som vi kan antingen följa eller motsätta oss, och på så sätt må bättre eller sämre.

Det här kan gälla alltifrån att tillåta sig känna lycka och sorg, att acceptera influensan som kom när man minst ville, till att möblera på ett visst sätt hemma för att skapa en känsla av flöde och harmoni där man vistas mycket.

Vad gäller vår omgivning och miljö hämtar jag ibland inspiration från den gamla kinesiska läran Feng Shui. Orden betyder vind och vatten, och beskriver hur vi påverkas av vår omvärld, genom färger, former, energier och val av material. Grunden i Feng Shui är att lära oss leva i harmoni med energierna som finns i oss och runt omkring oss, och i vår moderna tid kan vi själva möblera, renovera och balansera den här energin på olika sätt.

En del människor känner det här helt naturligt. Genom att kanske flytta på saker i hemmet för att "det känns fel" på en viss plats, och "bättre" på en annan. Man kanske naturligt gillar det mjuka och avrundande som gröna växter ger i ett kantigt rum. Eller så känner man automatiskt att det känns fel att sitta med ryggen mot en dörröppning – inom Feng Shui skapar det en naturlig otrygghet nämligen.

Jag är en sådan person. Som känner. Som balanserar. Och som ändrar till det känns bra. När det jag har runt mig känns okej, mår jag bättre. Jag tror att det också är därför vi människor oftast mår så bra att vistas i naturen. För den är redan perfekt i sitt naturliga flöde och i sitt växtsätt. Det är av den vi ska lära oss hitta balansen. I februari månad ligger fortfarande naturen i vila. Så kanske vi också behöver göra lite extra innan vårenergin sätter fart på allt vi vill göra.