Atrio har påverkat en hel del av Västerviks utseende

Nu tar så sakta en ny generation över

Trivs man på sin arbetsplats och har stimulerande arbetsuppgifter så finns det ingen anledning att sluta bara för att åldern så säger. Lennart Arfwidsson, 75, arkitekt på Atrio arkitektkontor i Västervik, har jobbat där sedan 1964. - Jag har nog lite svårt att släppa mitt arbete, men vi letar efter någon som kan ta över mina kyrkliga uppdrag.

Atrio arkitekter har funnits i Västervik sedan 1962. De tog då över arkitektkontoret Johan Lund, som funnits sedan 1918.

- 1993 köpte vi det hus vi finns i nu, precis bredvid Sankta Gertruds kyrka. Det byggdes 1808, då som ett läroverk.

Atrio-gården tillhör den äldre delen av Västerviks bebyggelse. Här finns även Kyrkans Hus, eller Cederflychtska Huset, byggt 1748 som ett fattighus. Här ligger även den gamla långvårdskliniken, byggd 1905.

- Huset användes som det fram till 1967. Numera finns där flera olika småföretagare, säger Lennart Arfwidsson.

En bredd av uppdrag

När Lennart Arfwidsson började i Västervik 1964 hade Atrio i huvudsak uppdrag åt kommun och landsting, mest i Västervik och Vimmerby.

- Nu har vi uppdrag i både Stockholmsregionen, Östergötland, Västergötland och Småland. Även en del projekt i norra Sverige.

- Vi har även breddat vår kundkrets och gör mycket arbeten för kyrkan, men även åt privatpersoner och företag.

Letar kyrkoansvarig

Det senaste året har det skett en del förändringar inom Atrio. Några pensionsavgångar har ersatts av yngre förmågor, men det finns fortfarande luckor att fylla.

- Vi letar i första hand efter någon som kan ta över alla projekt som har med kyrkor att göra, säger Lennart Arfwidsson. Men det är inte lätt, personen måste vara utbildad i gammalt hantverk och gamla tekniker samt vara insatt i hur en kyrka fungerar.

- Atrios inriktning beror ju förstås mycket på vilka som jobbar här, deras kontaktnät är av stor betydelse för framtiden.