• Arvid Karlsson och Julia Solli utbildas till Unga ledare inom Västerviks församling. Zebastian Strömberg är fritidsledare och en av dem som hjälper till med de olika utbildningsstegen. Foto: Lena Dahlberg

Arvid och Julia utbildas till ”Unga ledare” inom kyrkan

Diskussioner och prat om livet, känslor och bibeln. Lek, utbildning och ledarskap. Att vara ”Ung konfirmandledare” inom Svenska kyrkan är utvecklande och ger erfarenhet för livet.

Arvid Karlsson och Julia Solli är 15 år och aktiva inom Västerviks församling där de hjälper till som konfirmandledare. De går en utbildning under fyra år i sex olika steg för att bli ungdomsledare.

– Under våren får alla konfirmander en inbjudan att fortsätta som ung ledare till hösten, säger Zebastian Strömberg, fritidsledare och församlingsassistent inom Västerviks församling.

Även kristna har kul

Utbildningen ger ungdomarna möjlighet att fördjupa sin egen tro, fortsätter han.

– De får också en kunskapsbank att ta av när de senare ska jobba som ungdomsledare. Under utbildningstiden är de en extra resurs i konfirmandundervisningen.

Julia Solli och Arvid Karlsson tycker fler borde prova att bli unga ledare.

– Det är väldigt bra stämning här, och trevliga människor, säger Arvid Karlsson.

– Min kompis tycker vi verkar göra så många spännande saker, men många tror att man inte kan ha kul som kristen, säger Julia Solli. Vilket förstås är helt fel.

Utbytesledare

Båda tycker de växer i att ta ansvar och att de får lära sig handskas med en grupp, något som kan komma till nytta i framtiden.

Efter fyra år har man som ung ledare möjlighet att söka ”Ung i den världsvida kyrkan”. Då åker man till ett annat land i tre månader inom Svenska kyrkans internationella arbete.

Citat:

”Flera av våra kompisar tror att man inte kan ha kul om man är kristen”