• Kusinerna Amanda och Vilma Jensen kan bada nästan en hel dag utan att frysa.
  • Magnus Jansson badar med pappa Martin Thelin och lillebror Johan Jansson.

Äntligen badsommar

Äntligen hittade sommarvärmen till Västervik och med den strömmade badsugna semesterfirare till Gränsö. Och fritt fram är det att bada i hela kommunen. – Alla badvatten har tjänlig vattenkvalité, säger Eva Gustafsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Västerviks kommun.
Varje sommar mäter Eva Gustafsson och hennes kollegor mängden bakterier i vattnet på kommunens allmänna badplatser. Vattnet kan då visa sig vara otjänligt, tjänligt eller tjänligt med anmärkning. Hittills i sommar har två prover tagits och båda har visat att alla badvatten i kommunen är tjänliga.
– Alla vatten håller bra kvalité, så det är fritt fram att bada, säger Eva Gustafsson.

Algblomning

Om vattnet visar sig vara otjänligt kan det bero på en mängd faktorer.
– En anledning kan vara om det har kommit mycket regn som har dragit med sig bakterier till vattnet. Men det har vi inte sett i år, säger Eva Gustafsson.
I Västerviks kommun har man inte haft otjänligt vatten på några år. Däremot bör man hålla utkik efter algblomningen.
– Är det kraftig algblomning ska man vara väldigt försiktig med att bada. Det är extra viktigt för barn, hundar och katter att undvika kallsupar, säger Eva Gustafsson.
Enligt en studie som forskare vid Stockholms universitet har genomfört kan Västerviksborna förvänta sig att algblomningen är som störst omkring den 19 juli.