• Anna köpte Africa när hon blev för gammal för att tävla med ponny.
  • Anna i stallet utanför Gamleby med sin nya häst Africa och ponnyn Santos.

Anna satsar på hästar

”Målet är SM nästa år”

Hon har samma tränare som svenska landslaget och åker Västervik-Enköping tur och retur för att träna. Anna Lindberg, snart 19, satsar stenhårt på hoppningen.

Att Västervikstjejen Anna Lindberg från skulle börja rida var det ingen tvekan om.

– Jag har alltid hållit på med hästar, dom fanns liksom redan där när jag föddes, säger hon.

När hon var åtta år fick hon en ponny från Irland. Hon har köpt många hästar därifrån genom åren, och varit där mycket och tävlat och tränat.

– När jag var elva åkte jag själv dit med kompisar för första gången och tränade, säger hon.

Varit med i lag-SM

Hon har tävlat hoppning i tio år, och bland annat varit med i lag-SM för ponny.

Anna fyller snart 19, och får därför inte tävla med ponny längre eftersom hon är för gammal. Hon köpte sin första stora häst, Africa, för ett halvår sedan, och nu satsar hon för fullt med Africa, som har rutin när det gäller hoppning.

– Hon har gått på stora internationella tävlingar innan vi köpte henne, säger Anna.

Hon åker till Enköping med Africa ungefär en helg i månaden för att träna för Sveriges landslagstränare Sylve Söderström.

– Det är häftigt att få chansen att träna för honom, säger Anna.

Flyttade till Västerås

Det blir mycket åkande med hästlastbilen. Det tar ungefär fyra timmar till Enköping, och de andra helgerna i månaden blir det ofta tävlingar.

Hästarna tar mycket tid, och Anna har tagit ett sabbatsår från gymnasiet, och läser in sista året på högskolan i stället.

– När jag gick i tvåan på gymnasiet hoppade jag av och flyttade till Västerås. Där bodde jag hos hopptränaren Louise Haaga i ett halvår och tränade.

Anna träffar många av sina vänner på olika tävlingar och meetings.

– Jag har ju vänner som inte rider också, men man ses ju inte dagligen direkt, säger hon.

Har två hästar

Just nu har Anna två hästar, en ponny som hon tävlat mycket på förut, Santos, och sin storhäst Africa. Hon planerar också att köpa en unghäst till sommaren.

– Det var ett stort steg för mig att börja tävla med en stor häst, Santos var ju som en studsande hoppmaskin, nu får man rida på ett helt annat sätt, säger Anna.

Och framtiden då? Jo Anna vill jobba med något som har med hästar att göra, men har inte bestämt sig för vad än.

– Och så satsar jag på SM nästa år. I går debuterade jag i hoppning på 1,30 meter med Africa, och red felfritt. På den tävlingen var Malin Baryard med också. Det var ju väldigt inspirerande att värma upp tillsammans med henne, säger Anna.