Anitas recept - Rönnbärsgelé

En vacker gelé som passar utmärkt till viltkött. Bären bör få en köldknäpp, det går att ordna genom att lägga dem i frysen. För att det ska bli gelé måste det vara ett visst förhållande mellan pektin, syra och socker. Bär och frukt bör vara knappt mogna.

1 kg rönnbär

0,5 kilo äpple i bitar

1 liter vatten

Koka cirka 20 minuter. Sila av bär och frukt. Mät upp ”sursaften” och koka den 5-10 minuter.

1 liter ”sursaft” motsvarar 9-12 dl socker.

Rör ner lite socker i taget. Koka på svag värme 10-15 minuter.

Gör geléprovet: prova att hälla lite från en sked, faller dropparna tunga och sega är det klart.

Koka 5 minuter till och skumma.

Häll upp i burkar, låt svalna och täck med paraffin.

Tips

Sätt rena glasburkar i ugnen i 100 graders värme några minuter. Då blir de steriliserade och utmärkta att förvara sylt och gelé i.