• Anita Tejle Andersson har trädgårdens björnbär att ta tillvara på. ”Goda att äta som de är!”. Foto: Lena Dahlberg

Anita tar tillvara på bär och frukt

Så mycket godare det är att njuta en hembakad kaka till kaffet än en köpt. För att inte tala om egen gelé och sylt. I Anita Tejle Anderssons trädgård finns det mycket att skörda, dessutom samlar hon in det skogen erbjuder.

Jordgubbar, rabarber, fläder, bigarråer, hallon, vinbär, plommon, äpplen, hösthallon och björnbär. Nu har det mesta i Thorwald Anderssons och Anita Tejle Anderssons trädgård skördats, endast äpplen, hösthallon och björnbär finns kvar.

– Jag tycker om att ta tillvara och plockar även smultron, blåbär och lingon.

Ärvda recept

Anita Tejle Andersson är uppvuxen på ett stort lantbruk i Horn. Hon fick tidigt lära sig att hjälpa till med de flesta sysslor i ett kök.

– Mamma hade alltid mycket folk i maten och tog tillvara på allt som fanns i trädgården. Många av de recept jag använder kommer från mamma och mormor.

– Jag bakar mycket, men gör även gelé, saft, sylt och kräm.