• Andreas Steiner på Västerviks Stadsbibliotek tipsar om tre böcker inför vinterläsningen. Foto: Liselotte S Johansson

Andreas tipsar om tre böcker

En tyst bok, en galet rolig och en mediabok

Så här på vintern sitter kanske lite utvalda boktips bra? Vår tidning stämde möte med Andreas Steiner på Västervik Stadsbibliotek där han delade med sig av tre böcker.

”Ankomsten” av Shaun Tan

Den första boken är en ”tyst bok/silent book” som det kallas när boken enbart består av bilder utan någon text alls.

– Författaren är en australiensk illustratör som fick Alma-priset 2011, säger Andreas Steiner. Boken vänder sig egentligen till alla åldrar och oavsett vilket språk man har. Då boken är utan text skapar läsaren sin egen berättelse med hjälp av bilderna.

Boken har ett immigrationstema där en man lämnar sitt hemland för att söka jobb och förbättra sina livsvillkor i ett annat land.

– Det illustreras hur det kan kännas i en nästan en drömlik berättelse samtidigt som den är känslomässigt drabbande och visar medmänsklig värme.

”Dumskallarnas sammansvärjning” av John Kennedy Toole

Det här är en skönlitterär bok som lämnar ingen med humor oberörd.

– Det är den roligaste boken som skrivits tycker jag, säger Andreas Steiner. Författaren själv hade dock ett tragiskt slut och tog livet av sig 1967. Det var sedan hans mamma som hittade manuset och publicerade boken på 1980-talet.

Handlingen utspelar sig i New Orleans i de gamla franska kvarteren där huvudpersonen Ignatius J. Reilly är en ”ful” och oförskämd person som anser att hela världen ska buga sig efter honom. Han är rent av odräglig.

– Han råkar ut för ett antal absurda och inte sällan farsartade händelser på sin väg att få sitt erkännande han tycker att han förtjänar. Han bor hos sin mamma, är arbetsskygg och lever på popcorn och varmkorv.

”Gutenbergsgalaxens Nova” av Nina Burton

Det här är en essäsamling och biografi som kretsar kring Erasmus av Rotterdam och tryckpressen mellan åren 1466 till 1536.

– Erasmus var författare och filosof och en skicklig nätverkare på sin tid. Bland annat får man läsa om kontakten med Martin Luther, Thomas More och Albrecht Dürer. Man känner sig väldigt smart efter att man läst den här, säger Andreas Steiner.

Författaren ser likheten mellan dagens nätverkssamhälle och den stora mediarevolutionen under 1500-talet då man kunder börja trycka böcker och skrifter.