• Robert Möller, platschef på Materialmännen, har ett altangolv i en röd, mustig nyans.
  • Det är inga konstigheter att lasera ett altangolv och det finns många olika nyanser att välja på.

Altangolven lever upp med färg

Glöm ofärgad olja och neutrala nyanser på ditt utegolv. I sommar ska trädäck och altangolv laseras i röda, gröna eller grå nyanser.

En stor och härlig uteplats med bord, stolar, parasoll och grill. Körsbärsgrenar med sprickfärdiga knoppar som hänger in över golvet och en, förhoppningsvis, lång utesäsong som väntar. Så ser det ut i många trädgårdar. Men Robert Möllers altan skiljer sig lite från mängden. Golvet är nämligen mustigt rött till färgen.

– Det är roligt att ha ett golv som sticker ut och som känns lite mer personligt.

Många olika nyanser

Det vanliga har tidigare varit att använda ofärgade produkter till tryckimpregnerade altangolv, enligt Robert Möller. Nu blir det mer och mer vanligt med färgade lasyrer även till golven.

– Många vill ha ett altangolv som känns lite nytt och med en egen stil. Då passar det bra att använda en färgad lasyr. De här nya lasyrerna finns i många olika nyanser, från ljust gråa till svarta, från gröna till bruna och så den här röda som jag har.

– Att använda en färgad lasyr har blivit populärt och har nog att göra med att man vill ha ett golv som ingen annan har.

En strykning per sommar

Lasyren är lätt att jobba med, som vanligt är det viktigt att förarbetet blir välgjort.

– Först tvättar du av golvet med vatten, sedan använder du en produkt som heter ”terrassrent” för att rengöra ordentligt. Det bleker även ner träet och tar bort all smuts. Spola av med vatten igen och låt golvet torka.

– Stryk sedan ut terrasslasyren med en bred pensel, längs med hela planklängden. En ny strykning varje sommar rekommenderas, men det beror på läge och slitage. Det kan räcka med vartannat år.

Lena Dahlberg