• Björn Westeson trivs bra på Lindö, i alla väder. Det är hit han återvänt under alla år som kulturarbetare i Stockholm. Sedan några år tillbaka är det biodling, träförädling och att vårda kulturarvet Lindö som är drivkraften. Foto: Lena Dahlberg
  • Björn Westeson håller både får, höns och bin på ön. Hunden Jaki är hans sällskap när inte övriga familjen hälsar på.
  • Lindö ligger utanför Hornslandet i Västervik. När ostliga vindar blåser är det bistert att vistas i farvattnen och på ön. För den som inte är van...

Älskar det nära – blickar mot horisonten

Björn Westeson, skärgårdsbo

Han har besökt många länder under sitt yrkesliv för att försöka få till stånd olika kulturella utbyten. Framför allt mellan Sverige och den muslimska delen av världen. – Att få jobba med händerna och kunna ta tillvara det ön ger – det inspirerar och är numera min drivkraft. Samtidigt som jag gärna lyfter blicken långt ut mot horisonten och andra kulturer.

Termometern visar tre plusgrader men den isande vinden skär genom märg och ben och det är svårt att hålla värmen i den lilla roddbåten ut till Lindö. Vattnet rör sig trögt och är nära fryspunkten. De enda som tar vädret med ro är svanarna som obekymrat letar föda med huvudet ner i det mörka vattnet.

Ja, och så Björn Westeson då förstås. Han är i stort sett uppvuxen med havet som närmaste granne och tycks härdad för alla slags väder.

– Det här är livet. Jag är på Lindö så mycket jag kan och åker bara till Stockholm för att rida och träffa resten av familjen. Ridningen är så rolig så den vill jag inte sluta med, säger den 68-årige Lindöbon och visar in till värmen i den lilla stugan.

Internationellt arbete

Björn Westeson är född i Västervik men växte upp i Norrköping dit familjen flyttade när han var fyra år. I gymnasieåldern gick flytten till Stockholm, där han senare läste filosofi, litteratur- och teaterhistoria vid Stockholms universitet.

– Jag undervisade både i Danmark och Sverige och arbetade ett par år med en avhandling i teaterhistoria. Under den här tiden blev jag mycket intresserad av internationell kultur, gjorde bland annat en film tillsammans med en chilenare, men insåg att jag inte kunde fortsätta frilansa. Jag hade även delad vårdnad om en dotter.

Björn Westeson började istället som kultursekreterare i Sundbyberg. Några år senare blev han kulturchef på Svenska Institutet, SI.

– Jag reste mycket och knöt många internationella kontakter. Det var viktigt att få veta vad andra länder tyckte om svenskt kulturliv, framför allt den muslimska delen av världen.

– Jag upptäckte att de visste en hel del om Sverige, men vi kände inte till något om deras litteratur, musik, teater och dans. Det var riktigt pinsamt och tyvärr är de kunskaperna fortfarande dåliga.

Planerade för kungen

Det är nu 16 år sedan han slutade på SI och platsen han landade på var Lindö. Som alltid.

– Jag ville göra nåt med händerna, se havet och göra verklighet av mitt biodlarintresse. Men så fick jag en förfrågan att organisera den kulturella delen av kungaparets besök i Mozambique 1998. Det gjorde jag också, det mesta av arbetet kunde jag sköta från Lindö.

Några år senare hörde kulturminister Marita Ulvskog av sig och ville att han skulle leda en kommitté: ”Forum för världskultur”.

– Det blev en lite annorlunda utredning som nog hjälpte till att åtminstone öppna dörren på glänt till den kulturella omvärlden.

Under åren 2001-2007 arbetade Björn Westeson på Riksutställningar och han har även haft olika uppdrag åt Kulturrådet.

Bejakar mångfalden

Med boende i Stockholm och ibland hela världen som arbetsfält har Lindö ändå alltid varit navet i hans livshjul.

– Farfar Hugo köpte Lindö i början av 1930-talet och familjen hade det som sommarställe. Huset är ett skärgårdshemman där familjen Gustavsson bodde med sina tolv barn. De försörjde familjen med hjälp av två kor, gris, höns och vad havet kunde ge.

– Vi byggde ut någon gång på 80-talet, borrade egen brunn, drog in vatten och avlopp. Gjorde det mer beboeligt helt enkelt.

Sedan några år tillbaka bor Björn Westeson på Lindö så mycket han kan. Biodling, träförädling och beskärning av fruktträd är hans stora intressen, vid sidan av kulturella frågor.

– Eftersom jag haft förmånen att ärva den här ön så vill jag gärna förvalta den på bästa sätt, till exempel genom att hålla ängarna öppna och byggnaderna i skick.

– Det är också roligt att kunna bejaka mångfalden genom att både fortsätta leva här, nära havet och med händerna djupt ner i den steniga myllan, samtidigt som jag på olika sätt förmår entusiasmera mig själv och andra att det finns andra kulturer bortom horisonten. Där finns inte enbart Långe Erik på Ölands norra udde utan så otroligt mycket mer. Både att upptäcka och försöka förstå.

 

Citat:

”Jag skulle verkligen önska att fler blev nyfikna på det som är främmande.”

 

Fakta Björn Westeson

Bor: på Lindö, 80 procent av tiden, samt i Stockholm

Familj: särbo med textilkonstnären Sici, tre döttrar och två barnbarn

Husdjur: den isländska fårhunden Jaki, 16 år

Övriga djur: bin, får och höns

Tidigare yrke: kulturarbetare på olika sätt

Gör: aktiv pensionär som jobbar med att beskära fruktträd och bygga båthus, med mera

Intressen: internationella frågor inom kulturområdet och biodling

Bra på: att hitta lösningar och sätta igång saker

Inte bra på: att få dit den där sista listen...

Ser fram emot: att få den timrade sjöboden klar

Björn om Björn: ”Jag är inte konflikträdd – det händer ju något då!”