• Dag Jonasson bjuder in till ännu en utställning på Västerviks musikbibliotek & visarkiv. Denna gång handlar det om Rolling Stones. Foto: Lena Dahlberg

50 år med Rolling Stones

It's Only Rock'n´Roll

Den 7 juni 1963 släppte Rolling Stones sin första singel Come On. 50 år senare existerar gruppen fortfarande - mot alla odds. Nu har Västerviks musikbibliotek & visarkiv en utställning om den berömda gruppen.

Redan från starten lanserades de som Beatles motpol. Rolling Stones var upproriska och laglösa och deras musik var en utmaning mot all god smak. Gruppens historia är kantad av droger, tragiska dödsfall, fängelsevistelser, publikupplopp och privat kaos. Men Rolling Stones inflytande på rockmusiken under dessa 50 år är enormt, både musikaliskt och attitydmässigt. När de är som allra bäst är musiken svängig, slarvig och sexig.

Keiths skjorta

Utställningen It's Only Rock'n´Roll är en odyssé genom 50 omtumlande år med ”Världens största rockband”.

– Vi har fått låna helt unikt material från Barbro Karlsson och Ove Tingvall. Båda är från Göteborg och medlemmar i Stones Vikings, som är en exklusiv sammanslutning för riktiga hardcorefans, säger Dag Jonasson, musikbibliotekarie.

– Bland annat kan vi visa ovanliga skivomslagsvarianter, en kavaj som Ove Tingvall personligen fått av Mick Jagger och en skjorta från Keith Richards!

Den 15 oktober bjuds allmänheten in till en frågestund med Ove Tingvall och Mats Molin gör en unplugged spelning med Stones-covers. Utställningen pågår till och med den 16 november.