• Agnetha Ahlstedt Wibell har hittat den perfekta turkosa nyansen på hyllor och andra detaljer till övervåningens badrum. ”Passar bra till det mörkbruna kaklet i duschen och det mörka golvet”. Foto: Lena Dahlberg
  • Handfatet av Dresdenporslin köpte paret Ahlstedt hos Återbruket för 20 kr. ”Ett riktigt fynd. Sen blev det ju så bra med de gamla kranarna. Mark och jag fick som vi ville...”, säger Agnetha Ahlstedt Wibell.
  • Mark Eccleston har erfarenhet av att renovera gamla viktorianska hus i London. När badrummen i 1700-talshuset i Västervik skulle renoveras gjordes det i samråd med Mark och hans medhjälpare Dominic Hobbs. Här är han med spegeldörren som hittades i en vägg.
  • Badkaret av gjutjärn passar bra i det gamla huset. ”Det är stort och håller värmen väldigt bra”, säger Tobias Ahlstedt.
  • Före. Där det nya badrummet är nu, med badkar och ödle-golv, var det tidigare en trång tvättstuga. Numera huserar maskinerna på övervåningen.
  • Kakelplattan med ödlan köpte paret Ahlstedt hos en keramiker i Oskarshamn.
  • Handfatet i badrummet på nedervåningen kommer från Ikea. Spegeln är av betydligt äldre modell. ”Det ska vara en blandning av nytt och gammalt”, tycker Ahlstedts.

”Vi ville ha badrum som passar husets atmosfär”

Nyrenoverat på Kaptensgården

För fyra år sedan köpte Tobias Ahlstedt och Agnetha Ahlstedt Wibell Kaptensgården med anor från 1700-talet. Ett riktigt renoveringsprojekt, men ett mycket charmigt sådant. Ett hus med en atmosfär utöver det vanliga och som man inte kan renovera hur som helst. – Vi är måna om att det vi gör känns bra och passar in här. Det måste vara rätt känsla.

Huset har renoverats till beboligt skick under de år familjen bott här. Nu var det dock dags för badrum, tvättstuga och toalett att få sig en riktig genomkörare.

– Vi tyckte det var viktigt att hitta en hantverkare som verkligen förstod oss. En estet som tänker som vi, förklarar Agnetha Ahlstedt Wibell.

– Helst nån som jobbat med gamla hus tidigare, skicklig med goda referenser, tillägger Tobias Ahlstedt.

Via kontakter hittade de Mark Eccleston, som tidigare jobbat i London där han bland annat renoverat gamla viktorianska hus.

Gammalt och nytt

Renoveringar blir sällan det man tror, så också i det här fallet. På nedervåningen fanns tidigare en trång tvättstuga, nu blev den enbart badrum med ett gjutjärnsbadkar. Strax intill håller en gästtoalett på att färdigställas. Tvättmaskinerna har fått flytta upp till övervåningen. Där finns också duschen.

– Det blev en större resa än vi först tänkt, men vi har fått det på vårt sätt. Blandat gammalt och nytt. Mycket tack vare Mark och hans kollega Dominic Hobbs från Eccleston Design & Bygg samt Peter Hilmersson från Badrumshjälp, berättar Tobias.

– De har sett projektet med våra ögon helt enkelt, tillägger Agnetha. Som när jag ville ha gamla kranar till handfatet i Dresdenporslin, men Tobias ville ha nya. ”I can´t do it. It looks like shit!”, sa Mark då.

– Det blev de äldre kranarna, ler Agnetha.

Snillrika specialare

När arbetet med badrummet på undervåningen skulle påbörjas fick man gräva 1,5 meter ner för att göra ett grundligt arbete.

– Nu är det isolerat ordentligt och allt är nytt från grunden. Men det har behövts en hel del speciallösningar eftersom huset är så gammalt.

– Vi ville inte ha kakel på väggarna utan panel. Det följer husets anda bättre. Det har vi där uppe också, utom i duschen.

– Till badrummet ville jag ha en spegeldörr, säger Agnetha. Precis när jag sagt det säger Mark ”här är en spegeldörr, i väggen”. Då hittade han en dörr som var igenbyggd! Det passade ju verkligen bra.

– Så har det varit hela tiden, snillrika specialare, säger Tobias. Vi är väldigt nöjda med helheten: personliga fräscha badrum som du inte hittar någon annanstans.