• Tapeten ”Strawberry Thief” från Morris har satt stilen på det äldre lantköket. Stolar och bord är auktionsfynd och glasskåpet är platsbyggt men återvunnet material. Ett Smegkylskåp har alltid funnits högt på Anette Landströms önskelista. Foto: Lena Dahlberg
  • Till Morris-tapeten finns även matchande tyg som Anette Landström sytt gardiner av. Tavlorna har Ulf Petersson målat.
  • Bakom det gamla fönsterglaset finns bland annat rött glas från Reijmyre glasbruk samt en hel del Mateus-porslin.

”Vi utgick från tapeten i vårt nya kök”

Gammalt och nytt i skön harmoni

Ett mycket personligt kök där både planlösning och äldre delar finns kvar men som ändå känns renoverat in i minsta detalj. Hos Ulf Petersson och Anette Landström har skaparlusta och personlighet satt stilen i ett kök du inte hittar hemma hos någon annan.

Det gamla slitna 60-talsköket på Stora Örserum behövde en rejäl upprustning. Visserligen hade både färg och tapeter bytts ut i omgångar under årens lopp, men nu var det dags för en mer eller mindre ”total makeover”.

– Under två veckor blev det en väldigt stor förändring. Man kan nog säga att vi gått från det ljusa till det mörka, både när det gäller golv och tapeter.

Morris passar bra

Att den mönstrade tapeten ”Strawberry Thief” kommer från Morris är ingen slump. Anette Landström är stort fan av den engelske designern.

– Eftersom vi bor mitt i ett jordgubbsfält passar den extra bra.

Tapeten har varit viktig och resten av färgsättningen i köket har fått rätta sig efter den. Även gardintyget, samt väskor, brickor och muggar, finns i kollektionen från Morris 150-årsjubileum.

Nygamla lister

Både lister och foder har tidigare saknats i det äldre lantköket. Något som Ulf Petersson ordnade efter eget huvud.

– De nya taklisterna är riktiga specialare, tre lister sammanfogade till en. Listen över det stora glasskåpet kommer däremot från ett gammalt hus på Smalgränd.

– Det är kul när det blir en blandning av gammalt och nytt. Vi har bland annat teaklister från vår gamla katamaran runt spisen och den äldre diskbänken har fått vara kvar. Den är både praktisk och rejäl.

Återvunnet

Att återanvända har varit en röd tråd under renoveringen. De äldre släta köksluckorna och lådorna är kvar, men har fått ny pärlspont utanpå.

– Där det stora glasskåpet står fanns tidigare ett platsbyggt skåp som vi tog bort. De gamla skåpsluckorna är numera hyllplan. Glaset i luckorna är gammalt fönsterglas.

– Det finns även en fungerande vedspis. Den var tidigare inbyggd och gömd, men har nu fått komma fram i ljuset igen.

Det är bara att konstatera att varje generation har sin smak och sina behov. Och att trender och idéer kommer och går. Stora Örserums kök har i alla fall gått från slitet och ljust, till ett fräscht och ombonat kök med stor personlighet.

 

Citat:

”Vi byter inte ut om det inte behövs, men gör gärna om och förnyar. Det finns ett återvinningstänk hos oss båda.”

 

Fakta inköp

- Tapet, tyg, mattor, porslinsknoppar, porslin och de flesta mindre saker kommer från formbar

- Kakel från Materialmännen

- Bordet, ett gammalt spelbord, är köpt hos Ninas Bruk & Brokante

- Stolarna är inropade hos Västerviks Auktionsbyrå

- Smeg-kylen är från Elon