• Gården Hophagen ligger någon kilometer utanför byn Hultserum, men har en gång i tiden legat i byn. Huset är byggt i mitten av 1800-talet. Foto: Lena Dahlberg
  • Leif och Ing-Britt Andersson flyttade från Stockholm till Hophagen förra sommaren. De hade letat efter ett eget ställe i säkert 20 år innan de till slut bestämde sig för den vackert renoverade lilla gården.
  • Leif och Ing-Britt Andersson trivs med lugnet i skogen.
  • Huset var nyrenoverat när paret Andersson flyttade in sommaren 2012, men Leif  har målat fasaden denna sommar.
  • Altanen används flitigt. Så småningom kommer den att få ”sjöutsikt” när ån Långtarmen nedanför huset grävs ut och görs om till fågelsjö.
  • På andra sidan stenväggen finns vedspisen och den gamla kåpan. Stenarna och stockväggen är ett vackert blickfång intill den ljusa matplatsen.
  • En mix av nytt och gammalt. Kontoret får dela utrymme med den pampiga gästsängen.
  • En fungerande vedspis är ett måste på landsbygden. Köket har många vackra specialsnickerier och flera detaljer går som en röd tråd genom hela huset.
  • Ett rymligt lantkök med en mindre matplats till vänster (ej i bild) och matsal i vardagsrummet.

”Vi trivs med lugnet på landsbygden”

Ing-Britt och Leif flyttade från Stockholm till Hultserum

Gården Hophagen utanför Hultserum är en riktig idyll. Det nymålade bostadshuset blänker i sensommarsolen, omgivet av skog, hagmark och en äldre fruktträdgård. Stall, garage och gästhus gör den lilla gården komplett. Hönsen och tuppen utanför det lilla hönshuset blir pricken över i.

Leif och Ing-Britt Andersson hade letat hus i trakterna av Västervik under säkert 20 års tid när Hophagen kom ut på bostadsmarknaden. Ett riktigt drömställe, och nyrenoverat i en stil som passade paret Andersson.

– Vi var på visning en mulen januaridag 2012. Började i det nyrenoverade stallet och garaget, fortsatte vandra genom trädgården och miljön runt husen – och blev väldigt förtjusta. Här skulle vi kunna tänka oss att bo.

När vi sedan kom in i bostadshuset hade vi redan bestämt oss. Hophagen skulle bli vår nya plats i livet!

Lite tokiga

Leif och Ing-Britt Andersson har bott hela sitt liv i Stockholm, men Ing-Britts mamma är född i Mörtfors och därför har paret tillbringat alla sina somrar där.

– Vi blev väldigt förtjust i de här trakterna och lärde känna folk. Jag gillar att jaga och fick även en del jägarkontakter, säger Leif.

– Barnen tyckte nog vi var lite tokiga när vi flyttade. I och för sig har det alltid varit Leifs dröm, men att jag flyttade gjorde våra vänner förvånade, säger Ing-Britt med ett skratt.

Ing-Britt veckopendlar fortfarande till jobbet som förskolechef i Upplands Bro.

– Just nu letar jag jobb här nere, så att jag slipper resorna.

Leif är pensionär sedan några år tillbaka, men har fortfarande kvar en del åtaganden i sitt byggföretag.

Vill jobba ute

Den 1 juni 2012 gick flyttlasset från Stockholm till skogarna utanför Blackstad.

Sedan dess har paret hunnit med att renovera vardagsrummet och att planera för projekt utomhus.

– En av fördelarna med vårt hus är att det var i stort sett totalrenoverat när vi tog över. Dessutom i en stil som passar oss och med en harmonisk färgsättning.

– Vi vill istället ägna oss åt att göra saker ute. Än så länge har det blivit en flaggstång och ett hönshus.

Så småningom får Hophagen även ”sjötomt”.

– När den planerade fågelsjön blir klar kommer vi att få en vattenspegel i utkanten av trädgården. Kanske blir den så stor att vi kan ta oss ett dopp och inte behöver åka till Mörtfors för att bada, skojar Ing-Britt och Leif Andersson. Mycket nöjda med sitt livsval – att flytta från stressen i storstaden till ett lugnare liv på landsbygden.

 

citat:

”Efter många hektiska år i Stockholm kände vi att tiden var inne för att göra något annat”